• вт. ное. 30th, 2021

Държавният департамент на САЩ: Приветстваме уточняващата позиция на Румен Радев за Крим

Byking-of-net.com

ное. 22, 2021

Приветстваме уточняващото изявление на президента Радев днес, в което той потвърждава подкрепата на България за териториалната цялост и суверенитет на Украйна. И ясно посочва, че Крим принадлежи на Украйна. Това заяви на редовен брифинг говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс, цитиран от БНР.

„САЩ, Г-7, Европейският съюз, НАТО – ясно и единно заемаме позиция, че, въпреки опитa за анексия от страна на Русия и продължаващата окупация, Крим е Украйна. Всички ние, включително България, декларирахме на среща на Кримската платформа през август, че Крим е интегрална част от Украйна и не признаваме и няма да признаем руските усилия да се легитимизира окупацията на полуострова“, заяви Прайс.

По-рано днес американското посолство у нас разпространи изявление, в което се посочва САЩ са дълбоко загрижени и обезпокоени от изявленията на президента на България Румен Радев, в които той определя Крим като „руски“.

Впоследствие президентството разпространи позиция, в която се казва, че „Румен Радев нееднократно е заявявал, че анексирането на Крим е в нарушение на международното право. Това е ясно изразена позиция на Република България във всички международни организации“.

Източник: http://epicenter.bg//

banner
Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK