• нд. ное. 28th, 2021

Първан Симеонов: Наелектризирането тази седмица може да повлияе върху активността

Byking-of-net.com

ное. 21, 2021

Обикновено на втория тур активността е по-ниска, но през тази странна политическа година много от политическите клишета се променят. Това каза пред БНР изпълнителният директор на „Галъп интернешънъл болкан“.

„Имаше наелектризиране на обществото през тази седмица и това може да окаже интересно влияние върху активността. Тази година е година на политизация. Напролет видяхме дори политизация на млади хора“, коментира Симеонов.  

„Хората трябва да бъдат оставени да гласуват със собствената си съвест и сърце“, подчерта той и добави, че „в едни избори никога нищо не е решено и всичко зависи от тях“.

Паралелните символични класации, които се публикуват в изборния ден, често са много заблуждаващи, отбеляза социологът и призова хората да не следят тези неща.
„Защото тези неща влияят и на мен ми се ще това да го спестим на хората.“

Първан Симеонов увери, че екзитполът на агенцията протича при спазване на всички мерки, а попълването на анкетата става достатъчно дистанцирано, за да имитира тайната на вота.

„Това е анонимна анкета за самопопълване – самостоятелно попълнена и пусната в урната, което означава абсолютна самостоятелност и абсолютна тайна.“

При достатъчно отговори се получава извадка от няколко хиляди души и вероятността за грешка намалява, поясни Симеонов.

Първан Симеонов отбеляза още, че повече от една десета от хората споделят притеснение от машините, а това не е за подценяване. Социологът не изключва този процент реално да е по-голям.

Източник: http://epicenter.bg//

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK