• сб. ное. 27th, 2021

Проф. Иво Петров: Всички знаем – ще има пета вълна, трябва да се подготвим за това, което предстои

Byking-of-net.com

ное. 20, 2021

Доказа се в множество данни, че основният риск на усложнените пациенти с ковид се води от сърдечно-съдовите усложнения. Това обясни в „Говори сега“ проф. Иво Петров, кардиолог и член на Експертния съвет по кардиология към министерството на здравеопазването.

Ковид може да „даде спусък“ за усложняване на относително стабилно сърдечно-съдово състояние и това е основно при неваксинираните, обясни проф. Петров.

По думите му, при т.нар. цитокинова буря следва безконтролно тромбообразуване. Затова трябва да има синергия между специалистите в отделните специалности за лечение на пациента, допълни проф. Петров.

„Има протоколи, които предпазват от усложнения, така че в този аспект сме напред в разбирането на патофизиологията на заболяването“.

Като пример за това проф. Петров посочи случай отпреди 2-3 седмици, когато лекарите са спасили 90-годишна жена с ковид и тромбоза в мозъка.

„Цялото ми семейство е ваксинирано – започвайки от майка ми и стигайки до 15-годишния ми син. Аз вярвам в науката“, категоричен е проф. Петров.

Той допълни, че и много висок процент от медицинските специалисти в болницата му също са ваксинирани.

За съжаление, в България се оказа, че четвъртата вълна е най-тежка.

На световно ниво 52% процента от населението е ваксинирано, а забележете, в България е само 26%. Хората трябваше да бъдат екзактно позитивно информирани какво представлява ваксината и да вземат правилното решение, обясни проф. Петров.

Всички ние знаем – ще има пета вълна и ние трябва да се подготвим за това, което предстои, допълни той.

Източник: http://epicenter.bg//

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK