• чт. дек. 9th, 2021

Лъчезар Борисов: Потокът на преките чуждестранни инвестиции се е сринал с 72.7% спрямо 2020 г.

Byking-of-net.com

ное. 19, 2021

Негативните икономически тенденции продължават. От публикуваните данни от БНБ за платежния баланс през месец септември се вижда срив в нетния поток на преките чуждестранни инвестиции в страната. Потокът на преките чуждестранни инвестиции се е сринал с 72.7% спрямо последното тримесечие на 2020 г.

Това написа бившият икономически министър Лъчезар Борисов в свой коментар на финансовите показатели, публикувани официално от БНБ. 

Ето какво пише той: 

От публикуваните данни от БНБ за платежния баланс през месец септември се вижда срив в нетния поток на преките чуждестранни инвестиции в страната. За периода януари-септември потокът на преки инвестиции е в размер на 852.6 млн. евро, като намалява с 1350.2 млн. евро спрямо този за януари – септември 2020 г. Тогава потокът от инвестициите е в размер на 2202.9 млн. евро. Сривът в потока на преките чуждестранни инвестиции е в размер на 61.3%.

Подобно е и положението през третото тримесечие на 2021 г. когато потокът на инвестициите е в размер 392.8 млн. евро. при поток от 1442.7 млн. евро през третото тримесечие на 2020 г. Реализираният спад е в размер на 72.7%.

banner

Освен спада на потока на преките чуждестранни инвестиции, които са от значение за състоянието на платежния баланс на страната през третото тримесечие, се наблюдава и спад на инвестициите в структурата на БВП, което пряко оказва влияние върху ниския растеж на страната ни и факта, че България се нареди на последно място в ЕС по икономически растеж.

През третото тримесечие на 2021 г. инвестициите (бруто образуването на основен капитал) намаляват с 3.0% спрямо същото тримесечие на предходната година по сезонно изгладени данни.

Изводите оставям на Вас!

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK