• нд. ное. 28th, 2021

ЦИК: Няма притеснения за организирането на вота зад граница. Бюлетините за САЩ вече са пристигнали

Byking-of-net.com

ное. 18, 2021

Няма притеснения за организирането на вота зад граница. Това обяви говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева, която показа как се съхраняват машините за кандидатпрезидентските избори в неделя, предаде БНР.

Бюлетините, предназначени за САЩ, вече са пристигнали. Прави се всичко възможно, за да пристигнат и в Австралия и Нова Зеландия.

Засега няма данни за проблеми с доставката на машините, допълни Матева.

„Ако не пристигнат навреме, това ще стане ясно в събота, когато трябва да бъдат заредени секционните избирателни комисии и тогава ЦИК ще вземе решение“, каза Матева.

Извън страната в 208 секции ще се гласува с машини, като в 136 от тях ще бъдат поставени по две устройства. Вместо 416, както на изборите на 14 ноември, за балотажа тази неделя са изпратени 336 устройства. Причината – в част от секциите, в които са гласували под 400 избиратели е взето решението да замине по една машина.

В страната в 9399 секции ще се гласува с машина. В 2121 от тези секции ще има по две устройства.

Утре в 12.30 часа тръгва първият камион, който ще достави машините за най-отдалечените места в страната. Днес се подготвят устройствата за гласуване в Софийските районни избирателни комисии.

Матева поясни, че договорът, подписан между ЦИК и собственика на склада, е до юни месец. Тя изрази надежда дотогава в помещението, което МС предлага да бъде предоставено за съхранението на машините, да бъде подсигурено с необходимите условия като влажност, температура и т.н.

Относно допълнителните машини на „Сиела Норма“, които няма да се използват на изборите, Матева посочи, че те продължават да бъдат охранявани.

„Една част от тях са в контейнер, извън сградата, друга част са в склад, който също е под охрана на Министерството на вътрешните работи и на 22 ноември ще бъдат освободени, за да се използват от съответния собственик“, каза Матева.

Източник: http://epicenter.bg//

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK