• чт. дек. 9th, 2021

Трифонов: Ще подкрепим ПП за съставянето на правителство, но няма гаранция дали то ще се случи

Byking-of-net.com

ное. 18, 2021

„Има такъв народ“ ще подкрепи правителство с мандата на „Продължаваме промяната“. Това заяви пред БНР лидерът на ИТН Слави Трифонов.

„На България ѝ е необходимо правителство, което е различно от правителството, което управляваше дотук 12 години. Трябва да се премахне, да се тръгне в съвсем друга посока от това, което представляваше правителството на ГЕРБ и управлението, което ни се демонстрираше и на което бяхме подвластни 12 години“, посочи той.

Трифонов подчерта, че преговорите ще се случват „пред очите на хората“:

„За за бъдат изпълнявани целите, човек не трябва да бъде краен, а да е готов на компромиси. Ние сме си поставили цел да има правителство, което да се с прави с кризите, които предстоят на всички ни – и енергийна, и здравна, и икономическа. … Редовно правителство, излъчено от парламента и подкрепено от широк спектър от депутати, трябва да ни помогне да излезем от всички тези кризи. Компромисът е потребен и той ще бъде направен“.

На въпроса за разпределението на постове, той отвърна: „Един умен човек прави необходимите компромиси, за да бъдат изпълнявани целите. Човек не бива да бъде краен, а да прави компромиси. Поставили сме си за цел да имаме правителство, за да се справи то с кризите“.

banner

Лидерът на ИТН беше категоричен, че няма да приема всичко безрезервно, но ще бъде смирен и ще направи всичко възможно да има правителство:

„Сега има нови цели и нови препятствия. Ако се втренчиш в това, което се е случило, едва ли ще може да се реализира правителство. В това е смисълът да си смирен и да направиш компромис“.

По думите на Трифонов в коалиционните преговори трябва ясно да се разпишат ангажиментите и компромисите, които поема всяка от партиите, която ще се включи в бъдещото правителство.

Дали ИТН има допирни точки с ДБ и БСП, той отвърна, че всичко зависи от заложените цели.Няма време за това, което направиха германците. Те продължават да договарят управлението на държавата, а изборите им бяха през септември. Но ще се опитаме да направим нещо подобно“, каза Трифонов, като повтори думите на Асен Василев от изборната нощ.

Коментарът му за слабия резултат на ИТН на изборите за 47-о Народно събрание:

„Една част от хората, които имаха надежда, че ще се състави правителство с наш мандат, бяха разочаровани и това вероятно са хората, които не са гласували за нас. Затова в момента сме длъжни да направим всичко възможно, за да има правителство, но не по някакви политически цели, аз съм практичен човек“.

Той подчерта, че не се е включил в политиката, за да става политик, а за да свърши някаква работа, която да е от полза за всички.

Прогнозата на Слави Трифонов за съставяне на правителство с мандата на ПП е, че ще бъдат положени усилия, за да го има, но няма никаква гаранция дали ще се случи:

„Правителството трябва да има подкрепа. ИТН ще постъпва спрямо това, което е практически необходимо, за да се случи това правителство. Тази подкрепа трябва да е от страна на всички политически партии, които участват и подкрепят това правителство. Няма какво да се правят на луди и да имат два типа интереси. Когато се създаде такъв тип коалиция, основният интерес трябва да бъде на по-голямото, за другото трябва да се правят компромиси. Ако „Демократична България“ и БСП не са в състояние да правят такъв тип компромиси, то няма да се получи такава коалиция. … Надявам се да бъдат мъдри“.

Шоуменът отказа да коментира скептицизма, изразен спрямо Кирил Петков и Асен Василев от страна на ИТН. Ситуацията в момента изисквала да се създаде редовно правителство, което да изведе страната от кризите. 

През последните месеци представители на „Има такъв народ“ редовно атакуваха Кирил Петков и Асен Василев, като темата за двойното гражданство на Петков бе започната от партията на Слави Трифонов, а обвиненията към Василев са за кражба на интелектуална собственост. Хронологично тези събития започнаха, след като Петков и Василев отказали да бъдат министри в първия проектокабинет на „Има такъв народ“ с премиер Николай Василев.

Включително преди около седмица в ефира на телевизия „Седем осми“ Трифонов определи Петков като симпатичен, но акцентира, че бил излъгал за двойното си гражданство, което „Има такъв народ“ не одобрява: „Какво се правим всички на луди, защото е симпатичен! Господин Петков, ако обича, да не раздава постове, защото е подписал декларация с невярно съдържание!“, каза лидерът на ИТН на 12 ноември.

Сега Трифонов обяви, че ще бъде „смирен и ще направя всичко възможно да има правителство“, че атаките са „в миналото, защото сега има нови цели и препятствия за минаване“.

„Ти чувал ли си думата „компромис“? Виждал ли си брак между хората, в който няма компромиси? Един човек прави компромиси, за да изпълнява целите си. Човек не бива да бъде краен“, отговори Трифонов на въпрос дали при обсъждането на политики и хора за конкретни постове „Има такъв народ“ ще демонстрира несъгласие. Не отговори конкретно какъв е пределът на компромиси, на които е готова партия „Има такъв народ“.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK