• нд. ное. 28th, 2021

Стойчо Кацаров: България преживява най-тежката COVID-вълна

Byking-of-net.com

ное. 18, 2021

Пречупихме вълната. Броят на заразените намалява, броят на ваксинираните се увеличава. Зелените сертификати, по начина по който бяха въведени, си свършиха работата. Трябва да продължат тези мерки, докато не се ваксинираме напълно. Това заяви в ефира на Нова телевизия здравният министър Стойчо Кацаров.

Мерките си свършиха работата, а това е най-тежката епидемиологична вълна и с най-висока смъртност. Откакто е въведен зеленият сертификат имаме ръст на ваксинираните. Ако има 5-та вълна, а ние сме ваксинирани масово, то смъртността ще е много по-ниска. Няма нужда да задължаваме никого, ако разберем, че това е правилния подход да защитим себе си и близките си. Ние не залагахме на страха, а залагахме на доброто, категоричен е Кацаров.

Колкото повече хора се ваксинират, толкова по-бързо ще излезем от тази ситуация, каза той.

Попитан дали е било грешка от страна на държавата към хората, които не искат да се ваксинират, а има редица възможности, той отговори, че са направили възможното.
По думите му леталитетъг е 3,5% и е по-малък спрямо предходните вълни. Това се дължи на извънболничните структури. По думите му „сухите клечки остават и те ще продължават да горят“, ако хората не се ваксинират.
На въпрос за доктор Кунчев, Кацаров заяви, че той е в болнични от два месеца и двамата нямат конфликт помежду си.

Що се отнася до инцидента с три жертви в ковид отделение в Сливен, той коментира с думите, че пациенти не се заключват. „Това, което ми казаха е, че са пушили и са заспали, след което са се подпалили дюшеците им и са загинали от дима. Не мога да коментирам повече, защото се води следствие“, добави Кацаров.

Моят заместник Димитър Петров е освободен от премиера и той не ми дължи обяснение защо го е направил. Нищо не се потулва. Благодарен съм на целия ни екип, включително и на него, за свършената работа, добави той.
Що се отнася до нарушенията в болница Лозенец, Кацаров заяви, че всеки който е направил нарушение трябва да си понесе последствията.

Съгласих се да стана здравен министър, за да подкрепя президента Радев и борбата с корупцията. Съгласих се на втори мандат, защото бяхме в разгара на четвъртата вълна. Нашата здравна система има нужда от реформа. Бих подкрепил политика, в която здравният министър се занимава с общественото здраве и факторите на околната среда, а не с джипита и болници, каза д-р Кацаров.

Източник: http://epicenter.bg//

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK