• чт. дек. 9th, 2021

Проф. Илко Гетов: Българите ще имат достъп до лекарствата срещу COVID

Byking-of-net.com

ное. 18, 2021

„Продължава прогресът на ваксинирането у нас“, заяви в сутрешния блок на БНТ проф. Илко Ботев, български представител в Европейската агенция по лекарствата.

Това е очевадно, поясни той.

Отчита се и добра тенденция при поставянето на бустерните дози.

Пробив има в лекарствата срещу COVID-19 с прием през устата, в таблетна форма. На този етап имаме две такива молекули – едното е монопиравир, другото ритонавир, каза той.

Проведени са клинични изпитвания, които показват, че лекарствата имат отлична ефикасност, съобщи той.

banner

Но тези лекарства вероятно ще бъдат налични в първото тримесечие на 2022 г. Много държави вече са ги поръчали, те са разрешени за спешна употреба в САЩ, допълни проф. Гетов.

Имаме амбицията до края на годината тези лекарства да бъдат разгледани и от ЕМА, обясни той.

Имам информация, че се включваме в общата доставка на пероралните средства, за която преговаря ЕС, съобщи проф. Гетов. Той допълни, че и двете лекарства се използват за лечението на ХИВ инфекцията. Те са много скъпи лекарства, изискват огромни инвестиции.

Българските граждани ще имат достъп до тези лекарства, въпросът е кои от тях да го получават – дали тези, които имат противопоказания за ваксинация, дали тези, които имат пробив във ваксинацията… кой да ги предписва, откъде да се получават.

700 долара е обявената цена на един курс от лекарствата, каза още проф. Гетов.

Той допълни, че у нас вече се поставят бустерни дози, но само от РНК ваксините, като от препарата на „Пфайзер“ е цяла доза, а от този на „Модерна“ – половин. 

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK