• нд. ное. 28th, 2021

Кристиян Шкварек: Този кабинет ще бъде 50% нареден от посланик Херо Мустафа

Byking-of-net.com

ное. 18, 2021

„Ако не се състави правителство, партията, която е виновна за това, най-вероятно няма да влезе в следващото Народно събрание“. Това заяви пред БНР Кристиян Шкварек от Групата на европейските консерватори и реформисти.

Според него всички партии, които се очаква да влязат в управляващата коалиция, са диалогични, защото са наясно, че, ако правителство не се състави, те няма да минат бариерата за влизане в парламента след евентуални четвърти поредни избори.

Той изказа прогноза, че 47-ият парламент ще успее да излъчи редовен кабинет.

Във връзка с подадените оставки на лидерите на БСП и на партиите в обединението „Демократична България“ Шкварек изказа предположение:

„Поне половината от тях няма да минат и нищо няма да се промени. В ДСБ е възможно да мине, но Христо Иванов ще бъде преизбран за лидер на „Да, България“ с някакви компромиси, това го гледахме при Корнелия Нинова преди време. Няма да има спънки, защото дори и следващите, които биха дошли, осъзнават, че, ако не направят тези компромиси, ако не се прегърнат десни с леви, тази тотална мешавица, ако не се случи, някои партии ще изпаднат от парламента“.

Той нарече шоу заявката, че преговорите за съставяне на управляваща коалиция ще се водят пред камери:

„Всички хора, които са били някога в политиката, знаят, че единственият начин да се водят искрени преговори е при затворени врата. Защото политиците, когато има камера, стават шоумени и ние ще видим един фарс, а не това, за което всъщност ще се договорят. Ние няма да чуем пред тези камери, че те ще се договорят да пуснат Северна Македония максимално бързо и да отстъпят от нашата национална кауза там. Защото не могат да го кажат, но всички знаем, че това е една от причините да се състави това правителство“.

Според него Даниел Лорер (от „Продължаваме промяната“ – б.р.) е „човекът, когото американците са си избрали, за да свърши работата по отстъпване от националния интерес, като пусне РСМ максимално бързо“: „Не мога да го докажа, но това е моята теза. … Те сами го посочиха, излязоха сигнали от Скопие, че той щял да бъде външен министър. Те знаят по-добре от нас, защото са им казали хората, които ще го направят външен министър. Това е, конкретно, американското посолство в София.

Аз смятам, че този кабинет ще бъде 50% нареден от посланик Херо Мустафа. Това не е конспирация. … Живеем в година, когато центърът се премести към американското посолство доста повече, отколкото в предишни години. Ветото за РСМ се случи, защото тогава центърът беше някъде другаде“.

Ветото за Северна Македония е трябвало да бъде използвано за преговори, през които България да наложи там националните си интереси, смята той и прогнозира, че ще има протести, ако правителството промени позицията на страната ни спрямо РСМ.

Кристиян Шкварек заяви, че допуска обрат в президентската надпревара след телевизионния дебат тази вечер.

Източник: http://epicenter.bg//

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK