• сб. ное. 27th, 2021

Ключов дебат Радев-Герджиков. Какво да очакваме и какво ще се случи? БНТ обсадена от жандармерия

Byking-of-net.com

ное. 18, 2021

Три дни преди балотажа в неделя основните претенденти за президентския пост Румен Радев и проф. Анастас Герджиков се изправят в ключов дебат по между си. 

Сградата на БНТ е обградена от жандармерия, заради огранизираното в подкрепа на Румен Радев шествие.

Дебатът, който започва в 20.00 часа, ще се проведе в Първо студио на БНТ, и ще обхване важните за обществото теми, в които основна роля играе президентската институция, както и политики, виждания и ценности на кандидатите.

Зрителите могат да задават въпросите си на страницата на БНТ.

„Вечерта на гражданите, а не на кандидатите за президент“ така го описва Емил Кошлуков, генералният директор на обществената телевизия, защото хората за първи път ще ги видят в сблъсък, на който двамата кандидати ще представят не само политиките си, но и своите ценности и послания.

Кошлуков лично е преговарял с двамата и щабовете им доста преди първия тур.

„Убеден съм, че е важно за всички българи да чуят двамата в истински двубой“, сподели Кошлуков.
Заради отказа досега да има лидерски дебати съобщението на БНТ за срещата между Герджиков и Радев бе възприето като голяма новина.

,,Политиците у нас отказват преки двубои и залагат на самостоятелни изяви. Фейсбук уби политическия дебат. Политиците искат да си аранжират изявления в контролирана среда, без риск от неудобни въпроси“, установи на финала на предизборната кампания и Даниел Чипев, главен продуцент в БНТ.

За Кошлуков липсата на дебати е тревожна, защото означава, че политиците не работят открито пред избирателите си.

Първоначалната идея е била трите големи телевизии – БНТ, bTV и Нова тв, да организират и излъчат заедно дебата Радев-Герджиков.

Екипът на професора също предпочитал подобен формат, но хората на Румен Радев настояли да е само по една телевизия, обясни Герджиков.

,,В крайна сметка предпочитанията и на двата щаба бяха да е само по обществената БНТ“, уточни Кошлуков.

PR експертът Максим Бехар заяви, че дебатът между Румен Радев и проф. Анастас Герджиков е от изключително значение и е добре, че ще се случи. Според него дебатът тази вечер ще повлияе върху тези, които не са решили дали да гласуват. Те са голяма част от хората. Тези от първия тур едва ли ще се разколебаят и ще променят гласа си в сравнение с 14 ноември. „Но едно е сигурно – дебатът липсваше много“, каза той.


Кои са темите за Радев и Герджиков, определени от телевизията домакин на дебата, БНТ?

1. Актуални въпроси – ток, цени, пари и бюджет, COVID-19 и решения как да се излезе от здравната криза.

2. Международна политика.

3. Отбрана и сигурност.

4. Обединението, което е е основата на решението на всички кризи.

5. Точка разни – така метафорично е определен кръг от въпроси от последните дни. Сред тях например е промяната на конституцията.

Дебатът се очаква да продължи час и половина. Времето не е фиксирано, но все пак е ограничено, за да не е отегчителен разговорът.

Аделина Радева ще е водеща.

Дебатът може да повиши избирателната активност“, смята проф. Росен Стоянов, преподавател по политически комуникации в Нов български университет. По думите му, дебатите могат да преобърнат категорично изказано преди това мнение на около 3 до 4% от гласоподавателите, които могат да преформатират своето харесване.

Могат обаче да свършат друга работа – да повишат интереса и любопитството, да нагнетят напрежение в положителен смисъл, така че да повишат и избирателната активност, да мотивират допълнително онези, които се колебаят извън твърдите ядра, гравитиращите“, коментира специалистът.

Според Росен Стоянов въздействието по време на дебатите е комплексно, като личните нападки са част от арсенала.

Досега в своята история БНТ е организирала няколко големи политически дебата, последният от които – между кандидатите за президент Цецка Цачева и Румен Радев на 10 ноември 2016 г., достигнал до милиони зрители в страната и чужбина.

ЦИК вече изтегли жребия за реда на обръщенията на кандидатите за президент и вицепрезидент.

 

Първи по ред ще е двойката Анастас Герджиков – Невяна Митева. Румен Радев – Илияна Йотова са втори в реда на обръщенията си по БНТ и БНР.

По-рано през деня ВМРО изпратиха пет въпроса и към двамата кандидат-президенти. Обръщаме се към Вас с настояване по време на дебата да изразите мнението си по следните теми:

  •          При какви обстоятелства бихте били „за“ започване на преговори с Република Северна Македония за членство в Европейския съюз? Склонни ли сте на ревизия на Договора за приятелство и добросъседство между България и Македония и на Декларацията на Народното събрание, приета на 10 октомври 2019 г.?
  •          Бихте ли наложили вето на законодателство, което узаконява еднополовите бракове или еднополовото съжителство?
  •          За или против „Зелената сделка“? Какво е мнението Ви за реализацията на проекта „Белене“ и нови мощности в АЕЦ „Козлодуй“?
  •          Смятате ли, че трябва да се върне наборната военна служба?
  •          Подкрепяте ли идеята за разширяването на президентските правомощия и ако да, в каква посока?

ЕПИЦЕНТЪР.БГ  ще предава на живо дебата.

Източник: http://epicenter.bg//

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK