• вт. ное. 30th, 2021

Евгений Дайнов: Има непреодолим устрем към правителство, което да счупи модела „Борисов“

Byking-of-net.com

ное. 18, 2021

„Има почти непреодолим устрем към правителство – и то реформаторско, което да счупи модела „Борисов“. Той идва както от страна на народа, така и от страна на участниците в преговорите. Не виждам кое би попречило да се състави кабинет, като се има предвид, че три от участващите партии, участваха и в неуспешния опит да се състави правителство през лятото и би трябвало да са си посвили малко претенциите и червените линии“.

Тази констатация направи пред БНР политологът проф. Евгений Дайнов и уточни, че участващите в устрема започват да виждат повече нещата, които ги обединяват, отколкото тези, които ги разделят.

По думите му, ако ще е класическа коалицията, която ще състави редовен кабинет, би трябвало да има разписани представителства, на ниво изпълнителна власт, на всички участващи:

„Очаквам в коалиционното правителство да има представители не само на победителите – ПП, но и на другите участници. Зависи как ще се разберат“.

Според проф. Дайнов времето, с което политическите формации разполагат, е за споразумение от 18 или 28 страници, като са разписани основните политики, „така че да бият в една цел“, а след това да се намерят хората, които да я вършат тази работа:

banner

„Ако това правителство тръгне устремно, както първото служебно правителство, ще избегне търкания, а и ако постигне резултати, може да се окаже едно стабилно правителство. А и поне на хартия могат да имат такова мнозинство в парламента, каквото не сме виждали отдавна“.

Заявената подкрепа от ИТН за правителство с мандата на ПП проф. Дайнов коментира с думата „засега“ и изказа надежда това конструктивно поведение да продължи.

„ГЕРБ не са политическа партия и животът в опозиция ще ги унищожи“, смята той.

По думите му ДПС са се разбрали с Ердоган (президент на Турция – б.р.) и той им помага:

„Показват мускули и самочувствие, надявайки се отново да са фактор, но въртят на празен ход“.

Политологът беше категоричен, че на „Възраждане“ не трябва да им се дава думата, защото „нацизмът не е мнение, а престъпление“.

Източник: http://epicenter.bg//

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK