• сб. ное. 27th, 2021

Джон Болтън: Трябваше да отстраним Лукашенко и да му намерим „вила на Ривиерата“

Byking-of-net.com

ное. 18, 2021

Западът е допуснал грешка, като е обърнал твърде голямо внимание на репресиите срещу опозицията в Беларус, заяви бившият съветник на президента на САЩ по национална сигурност Джон Болтън в интервю пред CNBC. Според Болтън, ако Лукашенко не успее сам да запази контрола над Беларус, той ще поиска помощ от Русия и тогава двете постсъветски държави могат да се обединят завинаги.

„Мисля, че това е тясно свързано с напрежението около Украйна. Трудно е да се каже доколко това се координира от Москва. Но вярвам, че Путин, който дълго време играе много добре с много слаби карти, има амбиции и за двете страни. Смятам, че Беларус се планира да бъде напълно обединена с Русия. В случая с Украйна не мисля, че той има същата цел, по-скоро да отцепи Донбас, както направи преди няколко години с Крим. Мисля, че това е много реалистично. Тази криза не е заради бежанците, тази криза се дължи на желанието да се доминира „сивата зона“ между източната граница на НАТО и западната граница на Русия“, заяви Болтън.

По думите на бившия съветник на Тръмп, целта на Путин е да възстанови доколкото може Съветския съюз.

„Мисля, че когато Путин обяви през 2005 г., че разпадането на Съветския съюз е най-голямата геополитическа катастрофа на XX век, той даде да се разбере, че иска да я поправи. Предполагам, че това не означава непременно пълно възстановяване на Съветския съюз, въпреки че мисля, че той иска да върне някои части от него. Мисля, че иска да върне Беларус напълно. И той вече е върнал част от Украйна. Той иска да има влияние в останалите независими постсъветски държави, влияние в Централна и Източна Европа. Вярвам, че това е холистичен план, който се изпълнява от известно време“, обясни той.

Според Болтън е било грешка, че Западът е обърнал твърде голямо внимание на потушаването на протестите на опозицията в Беларус, които са тласнали лидера й в обятията на Русия и сега трябва да мисли как да отстрани Лукашенко от властта „и да му намерим добра вила на Ривиерата или нещо подобно“.

„Мисля, че всички направихме грешката, като се съсредоточихме върху потушаването от Лукашенко на опозиционните демонстрации за свободно и представително управление в Беларус. Не казвам, че действията на Лукашенко са били някак оправдани. Опасността е, че докато протестите на опозицията продължават, ако Лукашенко не е в състояние да управлява самостоятелно Беларус по авторитарен начин, неговият резервен план е да извика руснаците за помощ. И веднага щом това се случи, беларуският народ може завинаги да загуби шансовете си за свободно управление.

Така че, мисля, че нашата стратегия трябва да бъде как да отстраним Лукашенко от властта и да му намерим добра вила на Ривиерата или нещо подобно. Трябва да обмислим този вариант, защото ако той покани руснаците, не мисля, че ще си тръгнат“, заключи Джон Болтън.

Източник: http://epicenter.bg//

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK