• вт. ное. 30th, 2021

ЦИК отчете рекорд – над 220 000 българи са гласували в чужбина

Byking-of-net.com

ное. 17, 2021

Нови машини пътуват от България до секциите в чужбина, съобщиха от Централната избирателна комисия. Министерството на външните работи прави всичко възможно те да достигнат навреме по места. Има рискове да се забавят за втория тур на изборите в Австралия и Нова Зеландия. Там, където не бъдат осигурени машини, ЦИК ще вземе решение да се премине на гласуване с хартиени бюлетини.

Днес са постъпили сигнали и за вероятност да не пристигнат и хартиени бюлетини до секционни избирателни комисии отвъд океана – в Северна Америка. Външно министерство прави всичко възможно да се съкрати срокът за доставка, обясниха от ЦИК.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов определи като рекордна избирателната активност в чужбина на първия тур на изборите на 14-ти ноември:

„За пръв път гласуват повече от 200 000 наши сънародници извън страната – над 220 000 души, включително и гласовете, които са обявени за недействителни. Предишният рекорд беше на 4 април, когато гласуваха около 180 000 души“.

Говорителят Росица Матева призова новите карантинирани да подават заявления направо в общинските администрации, за да гласуват с подвижна избирателна кутия:

banner

„Ще се съставят отново служебно списъците на тези лица, които са били поставени под карантина, включени са в списъците за гласуване с подвижна избирателна комисия и към 21 ноември продължават да бъдат под карантина. Те не трябва да подават нови заявления. Ново заявление ще подават само избиратели, поставени под карантина след 14 ноември.

На брифинг в ЦИК говорителите на комисията представиха демоверсията на електронната бюлетина за гласуване с машина за балотажа на изборите за президент и вицепрезидент в неделя – 21 ноември.

Бюлетината ще е на една страница само с двете кандидат-президентски двойки и полето „Не подкрепям никого“. Номерата в бюлетината на 21-ви ноември ще бъдат същите, с които гласувахме за тези кандидат-президентски двойки на 14 ноември.

Източник: БНР, БНТ

Източник: http://epicenter.bg//

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK