• вт. ное. 30th, 2021

Симеон Дянков: Очакват се подводни камъни, България няма култура за големи коалиции

Byking-of-net.com

ное. 17, 2021

„Подводни камъни ще има, защото България няма култура на големи коалиции. Преговорите започнаха бързо и с оптимизъм, но и бързо ще влязат в трудности – какво да се направи в енергетиката, например, влизането в еврозоната. Но съм оптимист, че до края на годината ще имаме ново правителство“. 

Това коментира пред БНР Симеон Дянков, бивш министър на финансите. 

Според него новото правителство ще има достатъчно време, за да направи смислени политики, защото всички се страхуват от нови избори. 

В предаването „12+3“ той посочи, че на хората е необходимо ново управление и нови политики, а това е възможност за партиите да преосмислят лидерите си и накъде вървят. 

„Не мисля, че на този етап е необходимо Бойко Борисов да подава оставка. Обаче някои от хората, които около него дълго време управляваха като министри в тежки министерства – инфраструктура, екология, здравеопазване, социална политика, там се вижда, че България изостава и трябват нови хора, ново мислене. Поуката от изборите е, че българите искат подновяване и промяна“. 

banner

Дянков подчерта, че от горчивия си опит е разбрал, че „политиците трябва да се смирени и да водят държавата от гледна точка на успехи в някои основни политики“. И е категоричен, че се закъснява с Бюджет 2022, но това не е фатално, защото в следваща година се влиза, като всеки месец се харчи по 1/12 от последния актуализиран бюджет. 

„Трудностите ще дойдат от по-голямата инфлация, затова трябва да се помисли повече, тъй като последните 12-13 години България не е имала такава инфлация. Трябва да се обърне внимание върху политиката по доходите и върху зелената икономика… Задача на бъдещото правителство е и да кажат как може да вдигнат икономическия растеж от 3,5% на 5,5%“. 

Източник: http://epicenter.bg//

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK