• чт. дек. 9th, 2021

ОУ „П.Р. Славейков” в Бургас ще получи обновено и модерно дворно пространство за 110-годишнината си

Byking-of-net.com

ное. 17, 2021

С духова музика, цветя и много настроение десетки учители и ученици отбелязаха знаковата годишнина на едно от най-старите бургаски училища. Кметът Димитър Николов бе поканен да открие официално експозицията „110 години ОУ „П.Р. Славейков”. Тя показва селектирани моменти от историята на престижното училище, съобщиха от пресцентъра на общината.

„Локомотив и двигател в духовния и образователния процес, училището е възпитало поколения наши съграждани, които работят за благото на Бургас и страната. Тук е моментът да ви съобщя, че през 2022 година дворното пространство на училището ще бъде обновено цялостно с модерни съоръжения и настилки.”, каза кметът Димитър Николов в приветствието си към гостите на събитието.

Той допълни, че винаги дава Славейковото училище за пример с добрия синхрон в работата между училището и настоятелството, където са събрани отговорни и дейни родители.

Изложбата проследява в 24 постера ранната история на училището, показва директори и зам.-директори, преподаватели, архивни и съвременни снимки на класовете, спортни постижения и наградени възпитаници. Отделени са постери и за дейността на Училищното настоятелство и училището днес.

Проявата се организира от Училищното настоятелство и е подкрепена от Община Бургас.

banner

Сред официалните гости на събитието бяха зам.-кметът по „Образование , здравеопазване и социална дейност” Йорданка Ананиева, Павел Чепов – директор на Търговската гимназия, бивши и настоящи учители, ученици и родители.

Изложбата ще може да бъде разгледана до 30 ноември 2021 г. пред Културен център „Морско казино”.

Славейковото училище, както го наричат още, е едно от най-старите на територията на град Бургас. С него са свързани хиляди ученици, преподаватели и общественици.

През 1909 г., за да бъде построено училището, е взет заем от 60 000 гроша. Някои от собствениците на земята решават да дарят имотите си за целта.

На 15 септември в далечната 1911 година училището отваря врати и посреща първите си ученици в едноетажна сграда. Училищното настоятелство взема решение то да носи името на видния български възрожденец Петко Рачев Славейков.

Една от идеите на изложбата е да покаже уважение към всички учители, част от 110-годишната история, за тяхната всеотдайност. Те и до днес, опирайки се на традициите, следват своята мисия да дават знания и Славейковото училище да е едно от най-добрите училища в град Бургас.

Достойно място сред възпитаниците на училището заемат видни общественици – световноизвестният диригент Емил Чакъров, именитият бургаски баскетболист Бойчо Брънзов, многоуважаваните лекари д-р Хрусанов, д-р Згурова, д-р Лорис Мануелян и др.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK