• вт. ное. 30th, 2021

От понеделник започват същинските преговори за съставяне на правителство

Byking-of-net.com

ное. 17, 2021

Още от понеделник очакваме на масата за преговори да седнат експерти на 4-те партии, които ще се опитат да управляват заедно. Това са „Продължаваме промяната“, „Демократична България“, „Има такъв народ“ и БСП, предава Нова тв.

И 4-те формации тръгват с нагласата да направят правителство. Първо обаче искат да набележат политиките, а след това ще говорят и за имената в новата власт. Според участници в преговорите – за да се разпише подробна управленска програма ще е нужен близо месец. А обещанията са, че всички преговори ще бъдат публични и няма да има скрити договорки.

Етап 2 от преговорите за новата власт вече е в ход. А задачата – да се напише обща управленска програма.

„Целта е да има изключително подробно споразумение, което да е стотици страници и да бъде подготвено публично,за да няма съмнение, че има някакви задкулисни договорки”, заяви Борислав Сандов от „Демократична България”.

За целта – експертите на „Продължаваме промяната“, „Демократична България“, „Има такъв народ“ и БСП ще седнат на масата за разговори. И приемат съставянето на кабинет като мисия възможна.

banner

„Подходът е много различен. Има реална диалогичност, няма високомерие, няма – „елате при мен, аз нещо да ви кажа“, напротив – те ходят при останалите, те са добронамерени”, добави Сандов.

„Сега има шанс да има стабилно мнозинство в Народното Събрание, на реалната промяна, в което БСП има всички възможности да участва. Разговорите вече започнаха”, заяви Кристиан Вигенин от БСП.

За да не провалят преговорите, обаче, партиите първо щели да говорят за политики. Едва след това за министри.

„Като тръгнем да делим пропорциите, баниците и т.н – винаги се стига до конфликти”, смята Сандов.

„Първото, което ще направим е да говорим по политики. Твърде рано е да спекулираме за каквото и да е било”, добавят от БСП.

Покани да запазят местата си на „Дондуков“ 1 към този момент не са получавали и министри от служебния кабинет.

„Не са водени такива разговори”, каза транспортният министър Христо Алексиев. За такива разговори отречат Виолета Комитова, Георги Панайотов и Иван Демерджиев.

Ако все пак покани пристигнат, решенията на някои от министрите щели да зависят от няколко фактора.

„Бих приел при определени условия – ако правилно са поставени приоритетите, задачите, аз нямам проблем да работя и в екип с Асен Василев и Кирил Петков”, каза образователният министър акад. Николай Денков.

От „Има такъв народ“ вече заявиха, че ще подкрепят правителство с мандат на „Продължаваме промяната“.

Източник: http://epicenter.bg//

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK