• ср. дек. 1st, 2021

Математикът Лъчезар Томов: 10 души заразяват 8

Byking-of-net.com

ное. 17, 2021

„Нищо не затихва от само себе си с Делта и Делта+ варианта. Епидемията затихва, защото правителството взе мерки. Вече репродуктивното число е 0,8 – 10 души заразяват 8.“

Това каза пред БНР математикът Лъчезар Томов, преподавател в Департамент „Информатика“ на Нов български университет.

Според Томов до края на ноември ще има ефект от връщането на малките ученици в училище. Математикът очаква обръщане на репродуктивното число до 2-3 седмици, когато всички деца от 1-ви до 4-ти клас се върнат в класните стаи.

„Има фактори, които не знаем. Те не им правят тестове за антитела, а само за Covid. Не знаем колко от тях са боледували. Имунната система на малките деца е най-добра и преболедувалите малки деца са най-добре защитени за реинфекция. Така че ако има много висок процент боледували деца, това връщане няма да има голям ефект за увеличаване на случаите“, посочи преподавателят в предаването „Преди всички“.

„Виждам възможност за връщане само на ваксинирани ученици в училище“, заяви той.

banner

В момента сме в страшна демографска катастрофа и всички си затварят очите, за да може някаква икономика да се върти, кой обаче ще потребява, коментира Лъчезар Томов.

На форум в събота ще бъдат огласени данни за това как грешната ваксинация води до по-високо разпространение на вируса, а при нас то се превежда и като смъртност, поясни Томов. По думите му ваксинирането е трябвало да става по възрастов признак, като се започне от най-възрастните.

„Стратегията (за ваксиниране – бел. ред.) не само е проблемна, но се оказва, че тя усилва самото разпространение.“

Лъчезар Томов е на мнение, че почти всичката надвишена смъртност у нас е пряко следствие от Covid, като уточни, че при коронавирусната инфекция има и отложена смъртност в периода след изписване от лечебно заведение.

Анализ по региони на леталитета ще може да покаже какъв точно е ефектът на лечението, допълни математикът.

Източник: http://epicenter.bg//

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK