• чт. дек. 9th, 2021

Знакови депутати не влизат в новия парламент

Byking-of-net.com

ное. 17, 2021

Знакови лица на парламентарния живот през последните години не влизат в 47-мото Народно събрание, става ясно след обявяването на окончателните резултати.

Причините са както появата на нови партии, така и пренареждането с преференции. При ГЕРБ извън парламента остава неговият бивш председател Димитър Главчев от ГЕРБ. Главчев заемаше петото място в партийната листа в 23-и МИР. Не влиза и друг бивш председател на Народното събрание – Цвета Караянчева, водач на листата в Кърджали. Няма да стане депутат Георг Георгиев – водачът на младежката организация на ГЕРБ и бивш зам.-министър на външните работи в кабинета „Борисов 3”. Георгиев беше втори в пернишката листа, но от там изглежда влиза само първият – ексминистърът на финансите и на здравеопазването Кирил Ананиев. Освен това Георгиев е изместен с преференции от последната в листата Христина Георгиева.

За пореден път от последен първи става и бившият футболен съдия Стефан Апостолов от ГЕРБ. Благодарение на преференциалния вот той се нареди на втората позиция в 1 МИР Благоевград и пак ще е народен представител. Първата позиция там е за бившия министър на транспорта Росен Желязков.

Чрез преференции и бившата ръководителка на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Десислава Трифонова размества листата в Плевен и влиза в парламента. Тя стана известна за обществото след изявленията си пред медиите, в който се жалваше, че е била уволнена от тогавашния служебен министър на икономиката Кирил Петков. Тя е №3 в партийния списък в 15 МИР, но със своите 1949 гласа се нарежда на втора позиция след водача Валери Лачовски.

Социалистите също остават без ключови кадри на депутатските места. Това са Тодор Байчев, Стоян Мирчев и Димитър Данчев. Все още не е ясно за Борислав Гуцанов.

banner

Демократична България „губят” съпредседателят на Зелено движение Борислав Сандов. Той водеше листата в Монтана, където ДБ няма успех.

Не влиза и Стефан Тафров, водач в Русе. Депутати няма да са Найден Зеленогорски и Велизар Шаламанов.

Не успяват да влязат и юристката Надежда Йорданова и лекарката Таня Андреева. Йорданова беше четвърта в 23-и МИР в София, но десните изглежда печелят три мандата. Издателят Манол Пейков, който стана двукратно депутат тази година с листата на ДБ в Пловдив град, този път остава извън НС.

Мика Зайкова, която, в качеството си на доайен, откри 45-ото и на 46-ото НС, няма да поеме ролята този път. Тя водеше листата на ИТН в Смолян, където партията й няма да спечели мандат. Не се класира и Пламен Данаилов, който Слави Трифонов беше номинирал за финансов министър. Няма успех и Иван Хиновски, шеф на енергийната комисия в миналия парламент. Той беше трети в листата за 23-и МИР.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK