• вт. дек. 7th, 2021

Д-р Калоян Методиев: С вота си българите сами избраха пътя на страданието

Byking-of-net.com

ное. 17, 2021

Тезата на политолога д-р Калоян Методиев е обобщение на резултата от изборите на 14 ноември. Продължението ѝ е, че емоциите ще бъдат платени в идващата тежка зима.

„Избирателите пожелаха да има експерименти. Едни, като се отказаха да гласуват, други – като гласуваха безкрайно шарено и в крайна сметка всеки един избирател ще се превърне в част от този експеримент в една политическа нестабилност и нацепена партийна система. Не разбраха, че този, който клати партийната система, разбива и техния живот, защото на партийната система се крепи демокрацията,“ заяви д-р Методиев пред Радио Пловдив.

Според Методиев изборите не са решили политическата криза, която влачи и всички останали кризи. Това уравнение не само не е решено, но „нещата още повече се забатачват“.

Неговата теза е, че правителство ще се състави много трудно, трудно ще се върви към успокояване на ситуацията, защото трудно ще е да се постигне договореност между българския национален интерес и някакъв чужд, който да се прокарва.

„Дали ще е за Македония, дали ще е за Белене, дали ще е за Истанбулската конвенция, за кое точно ще се разберат? Кой точно ще защитава българския национален интерес, така че българите да не прекарат зимата като експериментални мишки, а като защитени от държавата си в социален и здравен план? Скептичен съм“, отговаря Методиев.

banner

„Миналата година предупредих, че разбиването на партийната система, клатенето на държавата, размахването на юмруци ще доведат до политическа нестабилност, която ще рефлектира върху икономиката и живота на всеки един от нас. Мина една година, загубена за България и не виждам перспектива в този парламент да се очертае позитивна вълна за стабилизация,“ коментира политологът.

Това, че някой рисува и продава една картина, не означава, че този, които я гледа, трябва да я приема 100%, каза по повод на оптимистичното поведение на ПП Калоян Методиев. Според него не всеки привнесен отвън модел ще работи добре в българската реалност. Калоян Методиев определи ПП като бушон, предназначен да свали напрежението от служебния кабинет, който се е провалил в управлението на държавата.

Архитектът на цялото това нещо ги бута максимално бързо да съставят правителство и да свалят отговорността от него в предстоящата зима, смята Методиев.

А оставките на политически лидери, по думите му, са силен акт на поемане на отговорност. Корнелия Нинова за дългото си мълчание какво се прави с партията, Христо Иванов и Атанас Атанасов заради лутането си в политическото пространство.

Въобще виждаме едно масово клане и то няма да свърши скоро, защото политическата нестабилност ражда жертви. На ГЕРБ – като на партия на властта, също ѝ предстоят преоценки и ситуацията им не е розова, а ДПС показа, че е в кондиция, но само заради ниската избирателна активност, подчерта политологът.

Другият нов субект в НС – „Възраждане“ пък е окупирал празната ниша на националистите и ще бъде „променящият фактор в този парламент“, предположи Калоян Методиев.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK