• ср. дек. 1st, 2021

Даниел Лорер не отрече, че ще бъде предложен за външен министър, както го лансират в Скопие

Byking-of-net.com

ное. 17, 2021

Ще има ли скоро развръзка в спора между Република Северна Македония и България, коментира в предаването “Важното, казано на глас” по bTV Radio Даниел Лорер от “Продължаваме промяната”.

Именно него спецпратеникът на Скопие Владо Бучковски определи като идеалния за македонците вариант за български вънен министър в новото редовно правителство.

Припомняме какво каза Бучковски вчера: „Най-вероятният нов премиер на България Кирил Петков ще назначи за министър на външните работи свой близък сътрудник. Петков твърди, че за този пост най-добрата личност би бил Даниел Лорер“.

Така за пръви път научихме от чужда държава кой ще е българският външен министър.

Бучковски мотивира избора на Скопие: „Лорер има изключителни познания и е негов (на Кирил Петков – бел. ред.) най-близък сътрудник. Той бе в неговия кабинет, когато той бе министър на икономиката в първото служебно правителство на Стефан Янев. Той е евреин, дипломирал се е в Университета в Тел Авив. Твърди се, че има опит при воденето на преговори и че е идеалният човек за решаване“..

banner

Днес, попитан дали ще бъде предложен за външен министър, Лорер не отрече:

Ние очевидно в нашия отбор имаме някакви идеи за позиции, но всичко това предстои да се финализира в резултат на коалиционните преговори, които предстоят в близките седмици. Коментари от Република Северна Македония, които коментират наши предишни изказвания, не би трябвало да повлияят на решенията у нас.”

Лорер обясни каква ще е външната политика на правителството на Кирил Петков по спора ни със Северна Маккедония: “На нас ни се струва, че ако оставим единствено историята да движи преговорите занапред, това няма да даде достатъчно добър резултат и за двете страни. Така че, ще отворим и допълнителни дискусии относно икономическия напредък между двете страни. А историческата дискусия ще се движи успоредно. Така, че и двете страни да бъдат удовлетворени”, обясни Лорер.

Лорер коментира и съвместната историческа комисия между Скопие и София.

До момента ние считаме, че работата на историческата комисия не предлага напредък и двете страни се чувстват неудовлетворени от това, което се случва и трябва да намерим нова формула. Нейната функция трябва да бъде подпомагаща, но не и единствена в този процес. Спорът е дълбок и ние знаем, че на Балканите нашите народи са обвързани от много дълга история. Тези дискусии трябва да извървят своя път. Това се случва между всички междусъседски народи на Балканите и няма начин това да е единственият път за разговори между нас и тях” допълни той.

Според него 14 декември, когато ще се проведе последната за годината среща на върха на Европейския съюз, е нереалистично кратък срок за постигане на цялостно споразумение.

Даниел Лорер коментира и започналите преговори за управляваща коалиция:

“По време на първите ни срещи всички дадоха заявка, че са готови да участват и да сложат настрана партийното си его, за да работим всички за една коалиционна програма, която да можем да изпълним заедно за доброто на България. Надяваме се работните групи да заработят най-късно до средата на следващата седмица по различните сектори на икономиката на България”.

Той допълни още, че до момента никой не е изказал несъгласие срещу номинацията на Кирил Петков за премиер.

Източник: http://epicenter.bg//

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK