• вт. ное. 30th, 2021

Георги Михайлов: Здравната система има нужда от сериозни оперативни решения

Byking-of-net.com

ное. 17, 2021

„Трябва да се състави управление, да се назначи министър на здравеопазването и той да подбере своя екип, и да поема своята отговорност за здравеопазването“.

Това заяви в ефира на NovaNews водачът на листата на „БСП за България“ в Благоевград проф. Георги Михайлов. Според него тежките проблеми с COVID-19, високата смъртност са свързани с големите проблеми на здравеопазването. По думите му не само у нас, но и в световен мащаб кризата е показала на всички политици важността на здравната система.

Проф. Михайлов обясни, че в последните 10 години здравната система е била толкова здраво разнебитена, че въпреки героизма на всички медицински специалисти и усилията на редица лекари, които са се опитали да ръководят кризата, сега не може да поеме случващото се. „Оттук нататък голямата задача на министерството е да преформатира здравната система и да даде рецепта за нейното финансиране и оздравяване. След социалната система най-много пари консумира здравната – над 10 млрд. лв“, обясни той.
По думите му след свикване на НС трябва бързо да се сформират специализирани комисии включително здравна и да се дадат препоръки за сериозни оперативни решения, и в областта на бюджета, и на принципната дискусия. „Има нужда от сериозна национална дискусия как да се ръководи здравеопазване“, каза още той.
Георги Михайлов коментира, че не е ясно колко струва здравеопазванетп. „От БСП неведнъж сме казвали, че наливането на средства в една нереформирана система е грешно“, каза той. Проф. Михайлов обясни, че не е оценен трудът на здравните специалисти. По думите му от левицата много пъти са искали остойностяване на медицинските процедури, но 12 години никой не го е направил.
Той заяви, че болниците не трябва да бъдат търговски дружества. „Трябва да се плаща за извършена дейност, а не на калпак по клинична пътека както е сега“, заключи Георги Михайлов.

Източник: http://epicenter.bg//

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK