• вт. ное. 30th, 2021

Борис Попиванов: Напрежението преди балотажа е голямо, защото залогът за ГЕРБ е изключително висок

Byking-of-net.com

ное. 17, 2021

Какви са очакванията ви за балотажа на 21 ноември? Има ли шанс Анастас Герджиков да стопи разликата с Румен Радев? Какви са рисковете пред спечелването на втория мандат от сегашния президент? Каква ще е ролята на предстоящия предизборен дебат и може ли директният сблъсък да доведе до обрат?
С тези въпроси Епицентър.бг се обърна за коментар към политолози и социолозите броени дни преди вота.
Ето мнението на политолога Борис Попиванов.

В балотажа Румен Радев и Илияна Йотова влизат като фаворити. Това не е само отражение на досегашната кампания, в която те докрай запазиха подкрепата на около половината от гласуващите, а опонентите им Анастас Герджиков и Невяна Митева не успяха да разширят чувствително първоначалните си дялове на електорални предпочитания.

Тенденцията в структурирането на нагласи от предходни президентски избори също го показва – Радев и Йотова добавят към 350 000 гласа към резултата си на първи тур през 2016 г., а Герджиков и Митева сега на 14 ноември регистрират най-ниското постижение на кандидат-президентска двойка, излъчена или подкрепена от ГЕРБ. Няма и случай в демократичната ни практика, в който водачите на първи тур да са били „обърнати“ на втори.

Възможно ли е този път да стане нещо различно?

Доколкото Герджиков и Митева изобщо имат шанс за обрат, той може да се крие единствено в една пределно ниска избирателна активност. Стратегията им изглежда основана на очаквания за сериозна демобилизация на привържениците на действащите президент и вицепрезидент и пълна дисциплинираност на партийните електорати, които застават зад тях.

banner

Фокус на кампанията им между двата тура явно е внушението, че Радев работи против партийната система и не заслужава доверието на подкрепящите го партии. Обратно, Радев и Йотова искат да покажат увереност и предвидимост, да убедят хората, че преизбирането им е важен етап към окончателния срив на статуквото.

Напрежението е голямо, защото залогът за ГЕРБ е изключително висок. Ако не успеят да победят, те поне се надяват Радев да надделее при ниска активност и в този смисъл да подкопаят легитимността на действията му оттук нататък.

Предизборният дебат ще е интересен като всяко събитие на живо, което няма предопределен финал. Но досегашният ни опит сочи, че въпросът за победителя в дебата не се отразява съществено върху нагласите на избирателите. Може да се отрази по-скоро загубата или по-точно неубедителното поведение – силното представяне едва ли мотивира нови избиратели, но слабото може да разколебае старите. Все пак точно от конкретния дебат трудно може да се очаква някакъв обрат.

Източник: http://epicenter.bg//

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK