• чт. дек. 9th, 2021

Чуждите медии: „Кирил Петков и Асен Василев може и да разочароват обнадеждените“:

Byking-of-net.com

ное. 16, 2021

Сара Новотни, кореспондент на швейцарската обществена медия SRF, коментира изборите в България под заглавието „Защо в Югоизточна Европа има толкова малко надежда“.

Ето как вижда нещата журналистката: 360p geselecteerd als afspeelkwaliteitvolume is gedempt × Ads by WayToGrow „В България не просто има нещо гнило“

„Двама мъже, които основаха своята партия едва преди няколко седмици, спечелиха парламентарните избори в България. Те са възпитаници на елитния Харвардски университет. И казват, че могат да прекършат гръбнака на корупцията, която разяжда най-бедната страна в ЕС така, както ръждата разяжда стари тръби.

Тези двама мъже, Кирил Петков и Асен Василев, обещават много на всички онези, които мечтаят за една друга България. Но може би в крайна сметка все пак ще разочароват всички обнадеждени. Защото в държавата България не просто има нещо гнило. Гнили там са много неща – и Петков и Василев го разбраха най-късно в мига, когато влязоха в служебния кабинет. (…)

Двамата откриха какви ли не подмоли: данъчната служба не била събрала повече от 5 милиарда евро данъци, а просто ги отписала. Най-вече данъци на фирми, които са в приятелски отношения с властниците. На границата митничарите таксували луксозни автомобили като някакви трошки – тоест, вносителите почти не плащали мито за колите.

banner

Ето защо Петков и Василев смениха шефовете на данъчната и на митническата служба. Оттогава насам в България се събират доста повече данъци и мита.“

„Ако управляват с БСП, едва ли ще могат да разчистят България“ По-нататък в коментара на Сара Новотни се казва, че партията на двамата доскорошни министри „Продължаваме промяната“ навярно ще има нужда от социалистите, за да може да управлява:

„Но социалистите – и това не е преувеличение – се числят сред най-корумпираните в България. Не беше толкова отдавна, когато ЕС спря парите за България, понеже тъкмо социалистите прекалено очевадно поливаха с тези пари най-вече собствената си градинка. Ако на Петков и Василев им се наложи да управляват с такава партия, тогава едва ли ще могат да разчистят България в съзвучие със своите представи.

А много българки и българи сякаш и бездруго са изгубили вяра в една политика на чистите ръце.“ И германската обществено-правна медия АРД обръща сериозно внимание на изборите в България.

В своите анализи кореспондентът Клеменс Ференкоте между другото отбелязва: „Дълбок разлом в България“ „И след третите парламентарни избори в рамките на една година в България сформирането на правителство отново изглежда доста трудно. (…) Резултатите онагледяват дълбокия политически разлом в България след над десет години под управлението на Борисов. Страната се бори срещу нарастващия брой заболявания от коронавируса и срещу растящите цени на енергоносителите.

Освен това много от хората са бесни заради широко разпространената корупция.“

Сходни акценти поставя и агенция Франс прес:

„След мощните антикорупционни протести през миналата година и многобройните разкрития за злоупотреби с държавни пари, повечето партии вече смятат Борисов за „неприемлив“ партньор.

Така лидерите на „Продължаваме промяната“ добиват добри шансове да образуват коалиция с други опозиционни партии“, пише Франс прес и добавя:

„България страда в момента от мощна пандемична вълна. Напълно ваксинирани са едва 23% от 6,9-милионното население – най-нисък процент ваксинации в целия ЕС. (…) България е на едно от първите места в света и по брой починали от коронавируса“.

Агенция Ройтерс насочва поглед към евентуалното сформиране на правителство и цитира политолога  Даниел Смилов с обобщението: „Сега въпросът е дали всички противници на ГЕРБ ще удържат на думата си да не подкрепят тази партия за сформиране на кабинет. Ако това наистина е така, предстои ни четворна коалиция“.

Според агенцията, ако България не излъчи работещ кабинет и се парализира, това може да забави и въвеждането на еврото. Международните медии отбелязват и резултатите от президентските избори в България и категоричната победа на Румен Радев, който обаче въпреки това отива на втори тур срещу Анастас Герджиков.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK