• вт. ное. 30th, 2021

ЦИК вече подготвя президентския балотаж

Byking-of-net.com

ное. 16, 2021

Във ЦИК вече се готвят за втория тур от президентските избори. Взето е решение още днес фирмата „Сиела Норма“ да получи флаш памети и смарт карти, за да подготви нови 335 машини, които ще се ползват зад граница за вота на 21 ноември, предаде БНР.

Този път в 208-те машинни секции не навсякъде устройствата ще са по две, за да достатъчно и за страната.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов каза, че сега ще се гласува по-бързо, изборите няма да са 2 в 1 и не се налага устройствата да са по две. Даже предложи, ако се налага допълнително намаляване на този определен брой от 335 машини зад граница.

На „Сиела Норма“ се указва да прибере от районите избирателни комисии 286 машини, които са използвани за обучение и разяснителна кампания.

ЦИК също ще върне 29 устройства, за да може да се обезпечи вторият тур на президентския вот.

banner

Междувременно „Сиела Норма“ уведоми ЦИК за 273 неработещи машини. 196 от тях били повредени още преди изборите в неделя, а сега други 77 от неделния вот.

ЦИК обаче не разреши, както поиска фирмата, да се внесат допълнителни 60 принтера и част от устройствата да бъдат поправени.

Росица Матева предложи от развалените машини да се вземат части за поправка на другите, но да се използват само държавните налични в склада на „Карго партнърс“:

„Категорично да бъде указано на „Сиела Норма“, че няма да внася до евентуалния нов избор нито принтери, нито някакви други резервни части, за които те твърдят, че са им необходими. Ще използват наличните машини и от наличните повредени ще използват резервни части, за да могат да окомплектоват“.

Стана ясно още, че няма да се разреши до 23 ноември, нищо, което не е държавно, да влиза или да излиза от склада на „Карго партнърс“.

Все още предстои ЦИК да обяви официално дали ще има балотаж и да се започне същинската подготовка за изборите.

Източник: http://epicenter.bg//

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK