• сб. ное. 27th, 2021

Политологът Георги Киряков: Разликата между Радев и Герджиков трудно ще бъде стопена

Byking-of-net.com

ное. 16, 2021

Какви са очакванията ви за балотажа на 21 ноември? Има ли шанс Анастас Герджиков да стопи разликата с Румен Радев? Какви са рисковете пред спечелването на втория мандат от сегашния президент? Каква ще е ролята на предстоящия предизборен дебат и може ли директният сблъсък да доведе до обрат?
С тези въпроси Епицентър.бг се обърна за коментар към политолози и социолозите броени дни преди вота.

Ето мнението на политолога Георги Киряков.

Ако се запази тенденцията при разликата, която виждаме след първия тур, съотношението 70 към 30 ще остане без промяна.
Разликата, която е в полза на Румен Радев, трудно може да бъде стопена.
Защо? Защото гласовете на ГЕРБ намаляха, което означава, че не са мобилизирали дори твърдия се електорат. Малко вероятно е да го мобилизират за втория тур.

Друга причина – Борисов систематично „потапяше“ предизборната кампания на Анастас Герджиков – с всекидневните си пресконференции, появи пред медиите, остротата на изказванията, насочени към Радев. Хората останаха с впечатлението, че Бойко Борисов е кандидат, а не Герджиков. По този начин образът му бе „потопен“ в публичното и медийното пространство.

Веднага възниква и въпросът какво ще прави ДПС?

Благодарение на ниската избирателна активност като цяло и на пределната мобилизация на своите гласове, партията успя да докара гласовете си до обичайните норми от около 330 000 гласа. Процентът им се вдигна заради ниската активност. Но това показва, че и при тях е трудно да се даде гаранция, че ще мобилизират напълно електората си, независимо от залога.

На предишните президентски избори също се говореше, че Румен Радев няма да успее да мобилизира достатъчно електорат, че може да настъпи успокоение сред симпатизантите му. Мнозина предричаха, че Цецка Цачева лесно ще обърне резултата. Но не стана така. Хората масово излязоха да гласуват, независимо, че тогава друг голям залог – референдумът – вече беше минал.

Има и друго – ако има по-ниска избирателна активност, намаляването на гласовете ще бъде пропорционално и няма да ощети само Радев-Йотова.
Налице е и някаква форма на ентусиазъм от победата на Кирил Петков и Асен Василев. Същите хора, които гласуваха за тях, за още по-мотивирани да подкрепят Радев на втори тур.

Що се отнася до предстоящия дебат, трудно ми е да си представя Анастас Герджиков в агресивно атакуваща позиция. Такава, каквато можем да се представим, че би предприел Бойко Борисов. Очакванията ми са, че Герджиков ще говори по-скоро със скрити послания, а не с директни удари.

Румен Радев вече е достатъчно гъвкав и обработен политически и реторично и може да избегне фронтални атаки, ако опонентът му си позволи да ги направи. Той е по-информиран за всички детайли от управлението на страната и това ще бъде предимство за него.

Предизборните дебати могат да влияят съществено върху резултатите. Достатъчно и да си спомним дебата с Петър Стоянов и Богомил Бонев. Стоянов бе с огромен опит, но с едно рязко движение си навреди дотам, че изгуби едни спечелени избори. Такива резки движения от Радев не очаквам.

Ще дам пример и с дебата между Тръмп и Байдън преди последните президентски избори в САЩ. Независимо от всички подигравки на Тръмп, независимо от агресивната му реторика, имаше нагласи в американското общество той да бъде сменен. И у нас има предварителна нагласа, че Радев ще бъде преизбран. Дори Борисов го призна няколко дни преди изборите с изявленията, че хората искат и Радев, искат и него.
Борисов два пъти успя да обърне мача в тази кампания – първият път като извади Герджиков като кандидат, което беше много силен ход, и вторият път, когато индиректно призна накъде вървят нещата, тоест, че Радев ще бъде президент, като очакваше, че ГЕРБ ще е първа политическа сила. Но избирателят реши друго.

Източник: http://epicenter.bg//

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK