• ср. дек. 1st, 2021

Корнелия Нинова: Задкулисието в БСП се премести в служебното правителство

Byking-of-net.com

ное. 16, 2021

Задкулисието в БСП се премести в служебното правителство, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

„Първият разговор между БСП и Продължаваме промяната (ПП) беше рамков. Той беше само между лидерите. В него начертахме една рамка, в която да протекат разговорите по-нататък. Предстоят разговорите с експертите. Говорихме за коалиционно управление, което да стъпи върху програма, обхващаща приоритетите ни“, заяви Корнелия Нинова.

„Общото ни мнение е, че трябва да има работещо правителство. Говорихме за съдебна реформа. Припомних им нашите усилия и предложения в предишни години. Те казаха какво искат да постигнат, а аз им казах как да го направим. Предстои много работа, нещата не са готови“, поясни тя.

Тя даде висока оценка на Кирил Петков: „Ако има повече такива хора, България ще процъфтява“.

Корнелия Нинова обясни какво следва оттук нататък в БСП:

banner

„Ние сме партия с ред правила. Когато председател, избран пряко от членовете на партията (80 000) напуска предсрочно поста си, се свиква конгрес и след това Националният съвет избира временен председател, след което се организират избори и се избира нов. Конгрес ще се свика вероятно в началото на януари“, разясни тя.

„В събота ще искаме мандат и рамка на преговори. Още не сме разговаряли за министри и постове с ПП. Първо програмите, за да видим къде имаме общи приоритети и след това ще видим. Това е на второ място.“

„За нас изборният резултат е тежка загуба, а за мен е катастрофа. ДПС ни изпревариха. Достойнството ми и моралният ми избор е да подам оставка. Оставката е факт и връщане назад няма. Това е тежка загуба и аз поемам отговорността“, обясни Нинова.

На въпрос какво се случи между Румен Радев и БСП, Нинова обясни:

„Аз заведох Радев на „Позитано“ и си спомням съпротивата тогава. Но може би имаме различни разбирания по някои въпрос. Аз не разбирам, когато дойде президентът и ни каза, че ние сме статуквото, а промяната е на улицата. Не го приемам. Знаем, че партиите не са обичани, но партиите в целия свят са местата, където се лансират определени идеи. Не хвърляме вина на никого, не търсим отговорност, аз съм виновна и си подавам оставката“, каза още тя.

Нинова уточни, че кризата в БСП е един процес, който е започнал преди 5 години. „Ние започнахме битка с едно задкулисие в БСП, което Борисов хранеше. Борисов им даваше обществени поръчки. По времето на Борисов започна конфликтът ми с Георги Гергов. Когато Борисов падна от власт, то се премести в служебния кабинет. През тези години в името на партията и на единството мълчах. У хората се остана впечатлението, че се караме и не сме сериозна партия. Това беше опит за друг морален образ на партията. На нас ни е лесно, ни се изчистихме от олигархията, вие сега започвате – обърна се Нинова към служебния кабинет.“

„Аз постъпих честно и почтено“, подчерта Корнелия Нинова.

За напрежението с Антон Кутев тя заяви, че е предупредила Радев, докато е говорител на служебния кабинет да не говори срещу ръководството на БСП. Така той злепоставя президентската институция.

Източник: http://epicenter.bg//

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK