• вт. ное. 30th, 2021

Кирил Петков: Не може добросъседството с Македония да се свежда само до историята

Byking-of-net.com

ное. 16, 2021

„По македонския въпрос най-важното нещо е да направим първо правилните работни групи при влизането в преговори с македонската страна. Досега не вярвам, че са правени такива групи и затова не се постигна резултат.“

Това заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ и кандидат за премиер на евентуално ново редовно правителство Кирил Петков в сутрешния блок на Нова тв.

„Да, ще има историци със сигурност, но трябва да има хора от бизнеса, трябва да има хора от културата, трябва да има хора от инфраструктурата. Не е нормално аз да мога да отида до Скопие със самолет през Виена. Не е нормално да нямаме една влакова композиция…“, продължи Петков.

„Имаме много теми. Не трябва да сваляме целия казус с добросъседството на Македония и как те да са приети в Европейския съюз на база само един критерий – историята. Имаме толкова много да спечелим. Да излезем с отборите, които могат да осъзнаят и плюсовете, и проблемните точки. Без това няма как да стигнем до крайно решение. Така че, не мисля, че ще имаме проблем и с коалиционните партньори по тази тема. Нищо не става в този живот просто с лозунги. Става с работа. А тази работа изисква хора, отбори. Решението ще се сведе на база работни групи, не на това как някой политик се е събудил тази сутрин“, изтъкна още кандидатът на ПП за редовен премиер.

На въпроса че в такъв случай ще се наложи преговорите със Скопие да започнат отначало, което ще изисква време, а от България се иска отговор до декември „Да“ или „Не“ на Македония в ЕС, Петков отговори:

banner

„Времето не е функция на часовника. Времето е колко работа е свършена. Ако имате една работна група, която се среща много често и имате една работна група, която се среща един път на 6 месеца, времето е разтегливо понятие. С други думи, тук е въпрос на запретване на ръкави, на работа и на хора, които водят преговори. Не може да имаме за такива важни работи хора, които никога не са участвали в преговори. Това би била първата огромна грешка, която можем да направим и от двете страни.“

„Не може да имаме само едната страна на монетата в тези преговори, а да не говорим за всички други. Защото ние тук слагаме на карта добросъседството. Видяхте какво се случи в последната година и нещо – темата Македония да се използва за политически лозунги и цели. Тогава няма да постигнем нищо“, коментира още той.

А на въпроса ако от ЕС ни поискат отговор, а не сме се разбрали със Скопие през това време, Петков отговори:

„Няма как да кажем дали сме се разбрали или не, без да сме положили труда за това с най-добрите ни отбори. Трябва да сменим цялата визия за България. Оттук нататък говорим за най-силните специалисти по всяка една тема да могат да имат превес във взимането на решения. Стига толкова калинки, стига толкова хора, които не разбират от нещата, за които се захващат. И е време да се уповаваме на таланта си като България и се надявам, че и от македонската страна биха направили същото. И да направим едни много оперативни действия, но със сигурност да можем да защитим и българския интерес.

На реплика на водещия, че някои казват: „Америка ще ги натисне новите момчета и те ще кажат „Да на Македония“, Петков отговори:

„Знаете ли кое е най-хубавото нещо на „Продължаваме промяната“? Няма човек на тази планета, който да ни вдигне телефона и да ни каже: „Направете това, защото ви казах“. Единственият начин някой да ни накара да направим нещо, е да ни убеди, че това е най-правилното за България“. Ако нямаме такова убеждение, ние не можем по друг начин да бъдем повлияни.“

Източник: http://epicenter.bg//

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK