• вт. ное. 30th, 2021

Боряна Димитрова: Избирателната активност и вотът на ДПС могат да застрашат фаворита Радев

Byking-of-net.com

ное. 16, 2021

Какви са очакванията ви за балотажа на 21 ноември? Има ли шанс Анастас Герджиков да стопи разликата с Румен Радев? Какви са рисковете пред спечелването на втория мандат от сегашния президент? Каква ще е ролята на предстоящия предизборен дебат и може ли директният сблъсък да доведе до обрат?
С тези въпроси Епицентър.бг се обърна за коментар към политолози и социолозите броени дни преди вота.

Ето и мнението на социолога Боряна Димитрова от „Алфа рисърч“. 

Очевидно Румен Радев влиза като фаворит във втория тур на президентските избори. Разлика от над две към едно трудно може да бъде преодоляна за седмица, освен с включване на нови избиратели. Имайки обаче предвид фактът, че зад него застанаха три от партиите с парламентарно представителство от вота миналата неделя, включително и победителят в изборите – „Продължаваме промяната“, а зад проф. Герджиков най-голямата опозиционна партия – ГЕРБ, е почти невъзможно и за двамата е да намерят нови резерви. В тази ситуация два са факторите, които потенциално биха могли да застрашат комфорта на президента Радев на втори тур – избирателната активност и вотът на симпатизантите на ДПС.

Видяхме на 14-ти ноември, че дори и изборите две в едно трудно заведоха избирателите до урните. Активността падна даже под рекордно ниското участие на юлския вот. Умората на гражданите, особено след като е решен основният проблем – за новото парламентарно мнозинство – е силен фактор за демотивация и отказ от участие в изборите. В тази ситуация, ако зад проф. Герджиков застанат мобилизирано избиратели на ГЕРБ и ДПС, това би могло да направи надпреварата по-оспорвана. Самата подкрепа от ДПС обаче би имала двойнствен резултат и аз съм скептична за неговата роля. От една страна, афиширана подкрепа от страна на Движението би породила силна контра мобилизация, а от друга е доста проблематично, че след хипер активността за вота на 14-ти ноември, ДПС би вложило сериозни усилия в полза на Анастас Герджиков.

Има и още една логика, която българските избиратели обикновено проявяват на президентски избори, но не е сигурно, че сега ще сработи поради малкото време между президентския и парламентарния вот. Най-често избирателят не дава цялата власт в ръцете на един политически субект, а балансира – парламента – на едни, президентството – на други. В случая обаче парламентарният преход още не се е състоял и са налице по-малко предпоставки за такъв баланс. По-голяма е вероятността да се задвижи електоралната логика, за която говорих в едно свое интервю за Епицентър.бг – че ако бъде избрано про-президентско мнозинство – победител ще е Радев, ако няма такова мнозинство – победител ще е Герджиков.

banner

Дебатът между двамата претенденти ще се следи с интерес, дори само поради факта, че е първи и единствен дебат между тях. За всеки политически ангажиран гражданин е важно да види позициите на кандидатите по основните вътрешно и външно политически теми, Република Северна Македония, възгледите им за Конституцията, президентските правомощия, баланса на институциите. Практиката сочи, че такива дебати трудно оказват влияние върху колебаещите се, но могат да мотивират или да разколебаят избирателите да отидат до урните.

И накрая, но не на последно място, когато говорим за избор на президент, тоест на фигурата, която олицетворява единството на нацията, една ниска избирателна активност би имала опасно последствие – да постави под въпрос обществената легитимност на държавния глава, който и да е той. Чие единство да въплъщава човек, в чийто избор са участвали едно малцинство от избиратели? По-високата активност, обратното, би била знак за обществената тежест на тази фигура.

Източник: http://epicenter.bg//

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK