• чт. дек. 9th, 2021

Светлан Стоев: Ситуацията в региона на Западните Балкани е обезпокоителна

Byking-of-net.com

ное. 15, 2021

Министърът на външните работи участва днес в редовното заседание на Съвета „Външни работи“ в Брюксел. Сред основните теми в дневния ред на заседанието бяха ситуацията на Западните Балкани, Беларус, региона на Сахел, конфликта в Етиопия, положението в Судан, незачитането на международното право във Варош, съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

„Ситуацията в региона на Западните Балкани е обезпокоителна. В последните месеци виждаме нарастване на напрежението в Босна и Херцеговина, между Косово и Сърбия, налице е и политическа нестабилност в Република Северна Македония. ЕС трябва да използва всички налични инструменти, за да подкрепи вътрешнополитическия диалог в Босна и Херцеговина и нормалното функциониране на институциите“, заяви в своето изказване българският външен министър. Акцент бе поставен и върху Диалога Белград-Прищина и вътрешнополитическата обстановка в Република Северна Македония.

Министър Стоев реферира към скорошен принос на страната ни, съдържащ предложения за засилване на сътрудничеството със Западните Балкани в различни области от взаимен интерес, включително сигурност, хибридни заплахи, стратегическа комуникация, незаконна миграция и др.

„Европейската интеграция е двупосочна улица, която изисква ангажимент не само от ЕС, но и от страните партньори. Те трябва да се придържат към европейските ценности, включително добросъседските отношения и спазването на правата на човека“, подчерта българският първи дипломат.

Съветът обсъди ситуацията в Беларус и осъди единодушно действията на режима в Минск и хибридните действия срещу Полша, Литва и Латвия. Налице е политическо съгласие за приемане на нов пакет санкции срещу режима в Минск и участниците в действия, свързани с актуалната ескалация по нелегалната миграция. „Настоящата ескалация на напрежението по границите на Полша, Литва и Латвия с Беларус е абсолютно неприемлива. Границата на тези държави е и европейска граница. България отново потвърждава пълната си солидарност с нашите приятели в този труден момент. Поведението на Беларус изисква от наша страна ясен, твърд и общ отговор, който да включва нов кръг от санкции срещу режима в Минск“, подчерта министър Светлан Стоев.

banner

Министрите дискутираха ситуацията в региона на Сахел, която остава изключително сложна и нестабилна. Те се обединиха около необходимостта от прилагане на различни инструменти с цел политическа стабилизация, укрепване на сигурността и икономическо възстановяване на региона. Обсъдени бяха и конфликтите в Етиопия и Судан.

Върховният представител Жозеп Борел информира за своето посещение в Перу и Бразилия в началото на ноември 2021 г. Съветът обсъди и ситуацията по отношение на Вароша.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK