• сб. ное. 27th, 2021

Светлан Стоев: България е убеден поддръжник на разширяването на ЕС с държавите от Западните Балкани

Byking-of-net.com

ное. 15, 2021

България остава убеден поддръжник на процеса на разширяване на ЕС с държавите от Западните Балкани, заяви министърът на външните работи в служебния кабинет Светлан Стоев на провелата се днес в Брюксел работна среща на външните министри от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа /ПСЮИЕ/, организирана от ротационното гръцко председателство. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.

„България подкрепя приоритетите на гръцкото председателство на ПСЮИЕ. Убедени сме, че те са адекватен отговор на предизвикателствата, пред които сме изправени в Югоизточна Европа“, посочи министър Стоев.

Развитието на инфраструктурата и изграждането на транспортни връзки със страните-участнички от Процеса са важен фактор за икономическото развитие, социалното и регионалното сближаване, изтъкна първият български дипломат, като припомни значението на постигнатото до момента в рамките на Берлинския процес за Западните Балкани. Той отдаде ключово значение на добросъседските отношения като основополагащ принцип както в регионалното сътрудничество, така и в процеса на присъединяване към ЕС.

България е инициатор за създаването на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа като водещ политически формат за диалог в региона. Началото на инициативата е положено на Софийската среща на министрите на външните работи на страните от Югоизточна Европа /6-7 юли 1996 г./ която приема Софийската декларация за добросъседски отношения, стабилност, сигурност и сътрудничество на Балканите, припомнят от външното ни министерство.

Преди работната среща в рамките на ПСЮИЕ министър Стоев е провел двустранен разговор със своя колега от Република Северна Македония Буяр Османи. От българска страна е била потвърдена принципната подкрепа за процеса на европейска интеграция на Република Северна Македония.

В същото време е била подчертана необходимостта от постигане на убедителни резултати, които да гарантират ангажираността на Скопие с основни европейски ценности като добросъседските отношения и правата на човека, включително осигуряване на конституционни гаранции за правата на българите в Република Северна Македония.

Очакваме реален напредък в тази посока, което да позволи на България да даде съгласие за начало на преговорите за присъединяване на Република Северна Македония, се отбелязва в съобщението на МВнР.

Източник: http://epicenter.bg//

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK