• ср. дек. 1st, 2021

Половин милиард лева нов дълг ще бъде предложен под формата на държавни ценни книжа

Byking-of-net.com

ное. 15, 2021

Половин милиард лева нов дълг ще бъде предложен под формата на държавни ценни книжа. За първи път тази година от Министерството на финансите предлагат книжа със срочност три години и половина, след като през последните месеци стана ясно, че 5-годишните и 10-годишните и половина поскъпват.

Новопоетият дълг от началото на годината е 2,8 милиарда лева, като заложеният лимит в държавния бюджет е 4,5 милиарда. Този праг не беше променен при актуализацията на бюджета през лятото, въпреки че тогава и вносителите на проектозакона, и народните представители бяха с ясното съзнание, че заради усложнената политическа обстановка до Бюджет 2022 може и да не се стигне. В такъв случай по правило важи действащата финансова рамка, но догодина на страната ни предстои голямо погашение по вече съществуващи задължения.

Още през лятото от Министерството на финансите обаче уточниха, че при револвиране на дълг лимитите в бюджета могат да бъдат надскочени. Към момента заявката от служебния кабинет е, че ще гласува финансова рамка за догодина и ще я предложи на Народното събрание, когато то бъде сформирано след вчерашния вот.

Досега Министерството на финансите предлагаше два вида книжа, но след последния аукцион стана ясно, че 5-годишните вече са с положителна доходност, което не се бе случвало тази година. Книжата за 10 години и половина също поскъпват, което ги прави по-неблагоприятни за фиска.

Източник БНР

banner

Източник: http://epicenter.bg//

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK