• чт. дек. 9th, 2021

Напрежение и хаос заради предаването на изборните книжа на много места в страната

Byking-of-net.com

ное. 15, 2021

Напрежение и хаос на много места в страната заради предаването на изборните книжа. На места членове на секционни избирателни комисии чакаха до късно през нощта обработката на протоколите. В Стара Загора имаше припаднали хора, а в Пловдив жена напръска председател на комисия с лютив спрей, предава Нова тв.

На много места в страната се извиха огромни опашки, а членовете на секционните комисии описваха обработката на протоколите като хаос. Основната причина за забавянето бяха грешки в изборните книжа, а най-честата от тях е несъответствие между контролните разписки и протокола от машината. На много места нервите на чакащите не издържаха. В Пловдив член на комисия заплаши, че ще изхвърли чувала с изборните документи.

Малко след 8 часа сутринта в секцията, приемаща книжата на София област, продължава да има хора на опашката. За забавянето има обяснение – десетки сбъркани протоколи и грешки.

„Тука има една секция, която твърди, че на машина са гласували 120 души, в контролините разписки са 112”, обясни Екатерина Димитрова – секретар на 26 РИК в София област.

Изнервени и спящи по земята хора – такава беше нощта в Стара Загора. И там основната причина за дългото чакане са сбъркани изборни книжа.

banner

„Получавахме сигнали за неразпечатани разписки от машината, за лица, които отказват да си пуснат разписките – късат ги, хвърлят ги”, обясни председателят на РИК Стара Загора Златина Йовчева.

Напрежение имаше и в Пловдив. Заради дългото чакане там член на секционна избирателна комисия е заплашил, че ще изхвърли чувала с изборните книжа. А председател на комисия е бил нападнат с лютив спрей.

„В 7.30 часа, в район „Западен“ избирателка, в изблик отново на емоции, на нервност, е напръскала с лютив спрей в очите председателка на секционна избирателна комисия. Жената е припаднала. Веднага е подаден сигнал към тел. 112. Дошла и линейка на място, след което жената е била свестена и изборният процес е продължил”, обясни председателят на 16 РИК- Пловдив Ивайло Василев.

Напрежение и при предаването на протоколите имаше и в Плевен. От полунощ до 5 сутринта били обработени документите на едва 6 секции.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK