• чт. дек. 9th, 2021

ЦИК: Електронните бюлетини – на по две страници на екраните на машините

Byking-of-net.com

ное. 3, 2021

Двете електронни бюлетини за гласуване с машина –  за президент и вицепрезидент и за народни представители –  ще са разположени на по две страници на екраните. Това решиха от Централната избирателна комисия, съобщи БНР.

За улеснение на избирателите няма да има трета страница в електронната бюлетина за избор на депутати. 

Шрифтът ще е еднакъв и за двете гласувания на машината. Решението ще доведе до разминаване при електронната и хартиената бюлетина при визуализирането на преференциите, които ще са различни като бройка на ред, но ЦИК реши, че при този вариант съответствието между двата вида бюлетини – електронна и хартиена – е най-близко.

Заместник-председателят на ЦИК Росица Матева припомни, че на 4 април и на 11 юли електронната бюлетина е изглеждала като сегашната и коментира:

„Не съм разбрала някой избирател да се е затруднил да намери в кръгчетата номера на кандидата, който иска да избере. Дали са на един, на два, на три, на пет реда, или по 3, по 5 кръгчетата са разположени, няма никакво значение! Избирателят трябва да запомни номера на кандидата, подреден в листата, за да гласува за него след като е гласувал за съответната партия и коалиция, която го е издигнала.“

banner

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK