• нд. ное. 28th, 2021

Цветозар Томов: Трябва да има контрол върху софтуера на машините за гласуване

Byking-of-net.com

ное. 3, 2021

„Трябва да има контрол върху начина, по който работи софтуера на машините за гласуване. Затова е разумно да се броят контролни разписки. Изборният ден няма да бъде по-дълъг за гласоподавателите, а за хората, които правят изборите“.

Това заяви зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов пред БТВ. Той лично е против ръчното броене.

Днес, рано следобед се очаква решението на Административния съд по жалбите на „Демократична България”, „Продължаваме промяната”, ИБГНИ, адвокат Петър Славов и Мартин Димитров.

„Защо трябва да се броят всички контролни разписки – все едно всяка пита кашкавал да се проверява от Агенцията при храните преди да отиде на пазара. Трябва представителна извадка – иначе елиминираме едно от най-големите предимства на машинното гласуване, т.е. да няма изцяло човешки фактор при броенето. С други думи, максимална възможност за грешки“, каза още Томов.

Той каза още, че при разлика между машинния протокол и преброяване от хора на разписките се зачита машинният протокол по закон. Според него, няма да има опашки при гласуването, ако активността е като тази на изборите на април. „Тя беше по-висока от изборите през лятото. Няма съществени различия между здравния протокол от юли и сега – здравният протокол е разпратен“, каза още Томов и заяви, че сега може да има 200 000 души под карантина и да не стигнат подвижните избирателни секции. Той призна, че ЦИК вероятно ще е изправена пред търсене на алтернативни решения.

Източник: http://epicenter.bg//

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK