• сб. ное. 27th, 2021

Стойчев: Има покачване на доверието към ГЕРБ и БСП, засилва се разочарованието от ИТН, ДБ и ИБГНИ

Byking-of-net.com

ное. 3, 2021

Няма невинни политици по отношение на COVID-19 и хвърлянето на кал няма да донесе дивиденти на никого на изборите. Това коментира социологът Кънчо Стойчев, в предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“.

„Тази повишена смъртност в момента се дължи а занемареното здраве на българите. Който каквато и да е казал против когото и да било, дълбоко здравият разум на българина му подсказва за какво точно става дума. Не вярвам, че това ще даде ефект върху изборите, още повече, че остават десетина дни“, отбеляза Кънчо Стойчев.

Социологът прогнозира сравнително висока избирателна активност на 14 ноември, въпреки пандемията.

„Очаквам една нормална, леко завишена активност във връзка с това, че имаме два избора наведнъж, това мотивира повече хора. Това означава, че около 3 милиона души очаквам да гласуват в България, и вече не знаем колко ще гласуват в чужбина, но така, както виждаме секции и първоначална подготовка за избори, най-вероятно около 150 хиляди души ще гласуват и в чужбина, тоест, няма да достигнем най-вероятно необходимите 3 милиона и 400, за да може да бъде валиден един избор на президент на първи тур, така че отидем най-вероятно, на втори тур“, прогнозира Кънчо Стойчев.

Социологът посочи, че за парламентарните изори има видимо покачване на доверието към партиите на статуквото – ГЕРБ и БСП.

„По-малко към ГЕРБ, повече към БСП. При БСП наблюдаваме една мобилизация, която мога да обясня с изборите 2 в 1, тъй като мотивът да гласуват за Радев ще изкара много поддръжници на лявата идея, които са се въздържали от гласуване на парламентарни избори било то поради несъгласие с някои вътрешни аспекти на партийния им живот и т.н., но тъй като ще се гласува и за президент, тези хора, отивайки до урната, ще пуснат и за партията, червената партия“, каза още Стойчев.

Той отчете и засилващо се разочарование от партиите на промяната – ИТН, ДБ и ИБГНИ.

Източник: http://epicenter.bg//

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK