• ср. дек. 1st, 2021

Проф. Ива Христов: Има ефект от въвеждането на зеления сертификат

Byking-of-net.com

ное. 3, 2021

Положението е сериозно, но все още под контрол. Много са натоварени болниците, лекарите. Но числата сочат, че има леко намаляване в репродуктивното число на разпространение на заразата. Мисля, че до седмица-две може да очакваме спад в заболеваемостта. Определено има ефект от въвеждането на зеления сертификат.

Това заяви проф. Ива Христов, директор на Центъра по заразни и паразитни болести (ЦЗПБ).

Проф. Христова каза и друго – при 16 проби в ЦЗПБ е засечен вариантът Делта плюс. По първоначални данни той се разпространява между 10-15% по-бързо от Делта. А засечените случаи не са клъстер, отделни са, което подсказва, че може би има масово разпространение, по думите на проф. Христова.

Опитвам се да вярвам на числа, на наука, каза д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация. Според него, в момента, щом нещата пак се отворят, COVID-19 ще тръгне пак. Единственото решение към момента е ваксината, смята той.

„Ако масово българинът не си постави ваксина, тази ситуация ще продължи безкрай“, убеден е лекарят.

banner

„Единственият вариант е да си слагаме ваксина, защото не знаем дали няма да се появи мутация, срещу която ваксината не действа“, добави д-р Хасърджиев.

Проф. Ива Христова се съгласи с ключовото уточнение, че чрез ваксините се борим с мутациите на коронавируса и това е още една причина да ги поставим, като призова ваксинираните да слагат бустерна доза 6-8 месеца след първоначалния завършен ваксинационен курс.

Зеленият сертификат е базиран на европейски регламент и мотивът е да може да има свободно придвижване. Всяка една държава обаче го прилага различно, посочи пред bTV адвокат Ивайло Дерменджиев, председател на Висшия адвокатски съвет. И даде примери – в Австрия зеленият сертификат е задължителен почти навсякъде, но там не приемат масово хора, които не са ваксинирани. В България правим друго – разширяваме сертификата, увеличихме валидността за официално преболедувалите. Според адвокат Дерменджиев, в случая със сертификата не се говори за дискриминация, но основание за жалене на въвеждането му има по чл. 6 на Конституцията. В някои жалби има сериозни основания – например, че сертификатът изнася лични данни.

За момента са отхвърлени исканията да бъде спряна заповедта за въвеждане на зеления сертификат т.е. предварителното ѝ изпълнение. Окончателното съдебно решение по заповедта за въвеждане на зеления сертификат предстои, подчерта Дерменджиев. И каза, че има дискриминация да не се признават антитела.

Разумно е да има сертификат за хора с антитела – в Швейцария има такива сертификати за 3 месеца, после се мерят. У нас се работи по темата, коментира проф. Христова.

Именно въпросът с това как да се мери нивото на антителата и на колко време е основа на сегашните експертни дискусии.

Д-р Хасърджиев е категоричен, че системата ни е античовешка и заради подхода много болни не се регистрираха. Той предупреди, че „върлува“ търговия със зелени сертификати, нищо не пречи това да се случи и с бъдещи сертификати за антитела. За финал проф. Христова и д-р Хасърджиев поискаха локдаун, а адвокат Дерменджиев се обяви против – заради нарушаване на фундаментални права.

Източник: http://epicenter.bg//

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK