• вт. ное. 30th, 2021

Проф. Виолета Йотова: Изолацията се отразява изключително вредно на децата

Byking-of-net.com

ное. 3, 2021

Изолацията в месеците на пандемията се отразява изключително вредно на децата, казва педиатърът проф. Виолета Йотова. Тя ръководи Първа детска клиника в Университетската болница „Света Марина“ във Варна. 

Проф. Йотова ръководи и Катедрата по педиатрия и медицинска генетика в Медицинския университет във Варна. Завършва медицина в морската столица, специализира педиатрия, детска ендокринология и болести на обмяната. От 10 години е председател на Държавната комисия за присъждане на специалност по детска ендокринология и болести на обмяната. Проф. Йотова е специализирала в Ротердам и Единбург. Има десетки публикации. Основните ѝ научни разработки са в областта на детския диабет. Директор е на Експертния център по редки ендокринни заболявания към „Света Марина“. Тя е сред лекарите, които помагат с опита и експертизата си за благотворителната инициатива „Българската Коледа“.  

„В последните години – в желанието да опазим децата, в желанието си да създадем стерилни условия за тях изкривяваме човешката природа. Когато дойде дете, на което трябва да се вземе кръвна проба, понякога е толкова драстично изживяването, че се налага да припомням на медицинските сестри, че това дете не се е катерило по дървета, не е жилено от оса, не е виждало страдание. Затова трябва малко по-малко стерилна среда“, сподели пред БНР проф. Виолета Йотова. 

Според нея, когато работиш с деца, работиш и с тяхното разширено семейство, а в последните трудни месеци и за медиците, и за малките пациенти е важно да запазиш усмивката си

„Изолацията е изключително вредна за децата. Те израстват, копирайки възрастния свят. Ние им отнехме тази възможност, оставихме им само един екран, който поднася изкривено действителността. Трябва да се вразумим и не трябва да им спестяваме изпитанията, защото така не ги подготвяме за живота“. 

banner

Проф. Виолета Йотова е получавала много отличия. Сред последните е почетният знак на президента. Най-голямата награда за нея, обаче, остава:

„Няколкото изречения, които една майка ми каза, че сме се запознали с доверие, че ще ѝ помогна и с пожелание да продължавам все така“. 

Източник: http://epicenter.bg//

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK