• вт. дек. 7th, 2021

КНСБ иска 460 лв. праг на бедност

Byking-of-net.com

ное. 3, 2021

КНСБ настоява правителството да увеличи командировъчните. Предложението на КНСБ е сумата за дневни пари на командирован в страната работник или служител да се повиши от 20 лв. на 35 лв.

Предложението е част от пакет от мерки на КНСБ за спешна подкрепа на доходите, който предстои да се обсъжда тази седмица на работна среща с бизнеса и служебния социален министър Гълъб Донев.

Аргумента на КНСБ за увеличаване на командировъчните е, че размерът на така наречените дневни не е актуализиран от 2008 г. и на практика не може да покрива нормално хранене поне два пъти дневно на командированото лице.

Сред другите искания на синдикалистите е да се определят критерии за енергийна бедност и да се подготвят бързи промени в действащата нормативна база за целево енергийно подпомагане, а от първи декември да се въведе и прилага 460 лв. официална линия на бедност вместо сегашната от 369 лева.

Проект на правителството предвижда тя да стане 413 лв. от първи януари догодина.

banner

КНСБ настоява също така подпомагането по оперативната програма за храни да се разшири, като се включат и всички пенсионери с лична пенсия плюс добавката от 120 лв. до 600 лв. включително.

Източник БНР

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK