• вт. дек. 7th, 2021

Доц. Велизар Шиваров: Няма риск при ваксинация в пика на Covid вълната

Byking-of-net.com

ное. 3, 2021

„Ваксинацията в пика на Covid вълната не крие риск. Дори да се разболее човек около ваксинацията, това няма да му влоши състоянието, дори може да му помогне по-леко да изкара заболяването“. Това каза пред БНР доц. Велизар Шиваров, имунолог.

Препоръката му е ваксинираните преди повече от 6 месеца да си поставят вече бустерна доза:

„Възрастните хора не трябва да чакат повече от 6 месеца след втората доза, а по-младите могат да отложат с два-три месеца, за да не се редят сега на опашки за ваксинация“.

Доц. Шиваров подчерта, че националноотговорното поведение на политиците би било да излязат и да призоват хората масово да се ваксинират:

„Това да има повече живи българи в България е национален приоритет. Другите държави доказаха с ваксинацията, че остават повече живи и здрави хора. Спокойно и нашите политици могат да го заявят като национален приоритет и да призоват за това публично и отговорно. … Сега е шанс да докажем каква е ориентацията на държавата ни – дали ориентацията ни е като едно модерно общество, основано на знанието и на постиженията на науката, или да робуваме на някакви мракобесни клюки и схващания“.

banner

По думите му отказът от ваксинация е решение, наложено от мнозинството в обществото ни, от което страдат всички:

„Тези, които смятат, че не страдат, след години индиректно ще го осъзнаят. Няма начин да девалвираш някаква система и тя да не ти го върне по начин, по който ти не очакваш“.

Експертът беше категоричен, че т.нар. подсилване срещу вируса може да бъде ефективно само с ваксина, защото тя е специфична срещу определен патоген.

Според имунолога трябва да се изчакат няколко седмици, преди да се започне с връщането на учениците в училище.

„Ако сме съвестни граждани, трябва тези тестове да се извършват и отчитат от родителите вкъщи, това да бъде отговорност на родителите. Апелирам да бъдат обективни и при положитен резултат, да оставят децата ви у дома, за да се избегне общуването им с други ученици“.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK