• нд. ное. 28th, 2021

Денков: Учениците от I до IV клас могат да се върнат в училище най-рано на 10 ноември

Byking-of-net.com

ное. 3, 2021

Отрасловият съвет за тристранно сътрудничество в системата на средното образование заседава по темата за организацията на връщането на учениците от I до IV клас в училище при тестване два пъти в седмицата.

„Обединихме се около няколко решения – осигурените от МЗ тестове ще бъдат прилагани в училищна среда при заболеваемост над 500 на 100 000 души. От организационна гледна точка децата могат да се върнат най-рано на 10 ноември. Работим те да се върнат в училище, ако тестовете бъдат своевременно доставени от дистрибуторите“, заяви служебният министър на образованието проф. Николай Денков, цитиран от БНТ.

Ще се включат и други лица, за да помагат при тестването – медицински сестри, родители, медиатори, педагогически и непедагогически персонал – те трябва да имат валиден документ за ваксиниране или да се тестват два пъти в седмицата – за целта ще бъдат осигурени бързи антигенни тестове.

В дните понеделник и четвъртък, в началото на деня ще бъдат отделени 30 минути за тестване при промяна на дневния режим – намаляване на учебните часове, междучасията или обедната почивка – по преценка на директорите и отговорните лица.

„Минимален праг за завръщане на децата в клас е 50% на ниво паралелка желаещи да се тестват. Родителите трябва да са дали писмено съгласие, че искат децата им да бъдат присъствено в дадената паралелка“, каза още министърът на образованието.

За учениците, нежелаещи да бъдат тествани, обучението ще се организира синхронно или асихронно в зависимост от възможностите на учителите.

Педагогическите специалисти, ангажирани с тестването, ще получат допълнително възнаграждение, което ще бъде уточнено в анекс към трудовия им договор.

„Единствено за децата със специални образователни нужди е решено, че могат да правят тестовете си вкъщи и при идване в училище да представят отрицателен резултат от тест“, допълни проф. Денков.

Министърът не коментира подробности около завръщането на по-големите ученици в клас.

Със заповед министърът на здравеопазването определи условията, при които учениците могат да се върнат към присъствено обучение в общините, където 14-дневната заболеваемост е над 500 на 100 000 население. Условията изискват осигуряване на безопасна среда. Те включват тестване на всички деца с щадящи тестове два пъти седмично.

В общините, където 14-дневната заболеваемост е между 250 и 500 на 100 000 население, училищните власти могат да избират между два варианта – 100% присъствено обучение при осигурена безопасна среда с щадящи тестове, или без тестване, но за 50% от паралелките по ред, определен от просветния министър.

При 14-дневна заболеваемост под 250 на 100 000 население не се изисква тестване на деца и персонал.

Източник: http://epicenter.bg//

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK