• вт. ное. 30th, 2021

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри паметна плоча на Иван Ведър на гарата в Каспичан

Byking-of-net.com

ное. 3, 2021

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри на гарата в Каспичан паметна плоча на Иван Ведър – родолюбецът, спасил 4000 русенци от сигурна гибел и предотвратил опожаряването на Русе. Ведър е първият началник на жп станцията в Каспичан. Откриването на плочата е и по повод 155 години от откриването на първата железопътна линия Русе-Каспичан-Варна.

Илияна Йотова определи Иван Ведър като един от строителите на съвременна България, безсребърник, работил не за личното си добруване, а за своя народ. Тя припомни, че Ведър оставя всички свои спестявания и имоти на държавата, защото „на децата си е дал най-важното – образованието“.

2021-ва е Европейска година на железопътния транспорт. Вицепрезидентът се обяви за целенасочена политика, която да развива железопътния транспорт в България, и настоя за достойно заплащане на работещите в сектора.

Към жителите и гостите на Каспичан, които присъстваха на тържественото събитие, Йотова се обърна с думите: От перо и книжнина тази земя роди българския народ. Тук Кирило-Методиевото дело намери спасение и разпространи писменост и култура сред другите славянски народи.

Вицепрезидентът планира мащабен международен форум с представители на страните, в които използват кирилица.

banner

Източник: http://epicenter.bg//

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK