• вт. ное. 30th, 2021

Фандъкова: За да се върнат децата в училище, трябва да се вземат отговорни решения

Byking-of-net.com

ное. 2, 2021

За да се върнат децата в училище, трябва да се вземат отговорни решения, очаквам да има час по-скоро много ясен план от коя дата и при какви условия. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ.

„За да се върнат децата в училище, трябва да се направи организация за тестването им. Трябва да се вземат отговорни решения. Има практика чрез щадящи тестове да може да се гарантира по-голямо спокойствие в училище с още един филтър на практика. Продължавам да смятам, че учениците от 1-ви до 4-ти клас трябва да се върнат след изтичане на двуседмичния срок при осигуряване на филтър. Надявам се да се вземат мерки и да се помисли за тази ситуация“, посочи Фандъкова.

„Настоятелни търсим Министерството, обаждаме се, но това не е обсъждане. Надявам се да обсъждат сериозно с директорите на училища, защото организацията е много сериозна. Мерки се вземат, но после и това притеснява родителите и учителите. Все още не е ясно дали вкъщи, или в училище ще се правят тестовете на децата, а времето тече и наближава края на тези две седмици. За образованието това са фатални пропуски. Те са фатални за развитието на децата“, заяви кметът.

„Икономически ще бъде изключително тежко, ако има локдаун, и трябва да се предприемат компенсации за икономиката. Слушам уверенията на министъра ежедневно, който казва, че няма да се стигне до това, но в същото време казва, че може да се стигне до това. Тези послания объркват. Очаквам за училищата да има час по-скоро много ясен план от коя дата и при какви условия ще се върнат в училища, за да може да се направи организацията от страна на цялата колегия“, допълни Фандъкова.

Общинските болници са изключително натоварени и на практика интензивни легла почти няма. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

banner

„Ваксинирах се през месец март и искам да призова хората да се ваксинират, защото има смисъл. Моето заболяване мина относително леко. От петък съм с отрицателен резултат и съм на работа. Аз имам придружаващи заболявания и имунната ми система не е от най-добрите. Нека всеки, който има възможност, да се ваксинира. Всички знаят вече, че при по-тежко прекарване, има по-тежки последици за организма. В София е най-голям процентът на ваксинираните, но е крайно недостатъчен. От началото на ваксинационния процес ние като Общината се включихме активно и продължаваме да разкриваме нови пунктове за ваксинация. През седмицата 10 изнесени пункта работят, като два от тях са в метрото и два – в големите търговски центрове. През уикендите също работят 10 пункта. Вече има по-голям интерес към мобилните ни екипи, които ваксинират на място в компании. Над 150 души се ваксинираха така на място“, посочи Фандъкова.

„Зеленият сертификат е добро решение и го виждаме в цяла Европа. Не се приема еднозначно навсякъде, но когато имаш ясна стратегия, нещата са много по-добре. Начинът на въвеждане създаде повече притеснения, отколкото решения, но за последните 10 дни в София са ваксинирани около 60 000 души. Стратегията трябва да съчетае кампанията и възможностите. Когато се въвежда сертификат, трябва да важи за всички, за да няма дискриминация. Аз насърчавам ваксинацията на служителите и съм за минимална работа от вкъщи“, заяви тя.

„Най-сериозен е контролът за спазване на мерките в градския транспорт. Близо 800 проверки са направени за последната седмица. Повечето хора в градския транспорт носят маски и спазват мерките. Много рядко виждаме – само в час пик, повече хора, особено в метрото. Общината продължава да осигурява движението на градски транспорт без да намалява броя. За да има обществен и икономически живот в града, не си позволяваме да намаляваме транспорта. Загубите са около 50 млн. лв. за целия градски транспорт. Общината го дофинансира непрекъснато, за да може да се осигурят средствата за електричеството и за заплати на служителите. Само за осветлението разликата е около 3 млн. лв. за града заради увеличените цени на тока“, посочи Фандъкова.

„Нямам информация да са връщани пациенти от болниците. 2015 души към снощи са хоспитализирани, а 313 са на интензивно лечение. Най-големият проблем са леглата за интензивни грижи с лекарите и сестрите за това. Нямаме добър диалог с Министерството на здравеопазването, но се опитваме да помагаме отстрани. Общинският щаб не е спирал да работи. Информация получаваме предимно от медиите и РЗИ и решенията са опосредствани, Ние не участваме в заседанията в Министерството. Общинските болници са изключително натоварени и на практика интензивни легла почти няма. Благодаря на хората, които работят денонощно“, допълни тя.

Източник: http://epicenter.bg//

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK