• вт. ное. 30th, 2021

Украинско издание: За какво водят тайни преговори САЩ и Русия?

Byking-of-net.com

ное. 2, 2021

Докато президентът Зеленски навлиза все по-дълбоко в офшорния корупционен скандал, изглежда, че е налице „тихо предателство“ от страна на западните партньори. Диалогът между Русия и САЩ след юнската среща на Путин и Байдън в Женева получи нов тласък и Украйна може би е една от темите, пише украинското издание “Страна“ в материал, цитиран от Агенция „Фокус“.

„Въпреки привидно пълното отчуждение между Русия и САЩ, страните продължават да търсят общ език и вече са провели цяла поредица от тайни срещи на различни нива“, пише The New York Times. Според вестника Вашингтон и Москва водят закрити преговори за киберсигурността, които от американска страна се ръководят от Ан Найбергер, заместник-съветник на президента по националната сигурност на Съединените щати.

Успоредно с това продължава диалогът за стратегическата сигурност, който започна през юли. Освен това, според източник на „Страна“ в дипломатическите кръгове на САЩ, Русия и Америка преговарят за организиране на нова среща на върха между Путин и Байдън през следващите месеци. Обхватът от въпроси е традиционен – стратегическа стабилност, контрол на въоръженията, киберсигурност, Украйна, Афганистан и Централна Азия, Близкия изток.

„Хората на Байдън вече са летели до Москва три пъти“

Според NYT администрацията на Байдън изглежда е избрала „по-трезвен подход към справянето с Кремъл“. „Срещата на върха между Путин и Байдън в Женева през юни отбеляза началото на поредица от контакти между двете страни. От юли насам високопоставени служители от администрацията на Байдън са посетили Москва три пъти, а също така се срещнаха с руски представители на неутрална територия във Финландия и Швейцария “, пише вестникът.

banner

Например, преди няколко седмици американската страна предаде на Русия имената на руски хакери, за които се твърди, че са участвали в кибератаки срещу обекти в Съединените щати. Самоличността им беше установена от американското разузнаване и сега Вашингтон очаква Путин да се бори с киберизнудвачите, както руският президент обеща на среща с Байдън (Белият дом очаква арести на хакери).

Във Вашингтон, според източник на вестника в администрацията на Байдън, те смятат, че опитите за диалог с Русия са необходими поне, за да се предотврати излизането на напрежението между страните извън контрол.

Вестникът смята, че това мнение се поддържа и в Москва.

„Най-важното е, че Байдън разбира, че не може да промени Русия. Русия ще остане такава, каквато е“, цитира вестникът ръководителят на президиума на руската организация Съвет по външна и отбранителна политика Фьодор Лукянов.

„Трябва да се подобри комуникацията“

Друга важна тема на „тихите преговори“ е стратегическата стабилност, по-специално контролът върху въоръженията. Това е един от въпросите, по които САЩ и Русия се договориха да си сътрудничат. Като цяло след женевската среща на Путин и Байдън бяха направени прогнози за стабилизиране на отношенията между САЩ и Русия, които стигнаха до ръба на Студената война.

„Очаква се страните да се съсредоточат върху намирането на начини за възстановяване на предсказуемостта и стабилността в двустранните отношения между ядрените сили, които са изключително ненадеждни поради риска от извънредни ситуации, грешни изчисления и ескалация“, пише тогава NYT.

И наистина, малко след това се случи първото голямо „недоволство“ (за което, ако Тръмп беше президент, той щеше да бъде окончателно намразен в Америка и щеше да бъде наречен „агент на Кремъл“). Байдън отмени санкциите срещу „Северен поток 2“, а месец по-късно в Женева се проведоха преговори за контрол на въоръженията.

„Вашингтон и Москва не се разминават по въпроси, вариращи от кибератаки и руския газопровод „Северен поток-2“ до намеса в делата на Украйна. Но въпреки това администрацията на Байдън остава ангажирана да работи с Москва в области от взаимен интерес. включително изменението на климата. Диалогът с Кремъл е насочен към подобряване на комуникацията и намаляване на вероятността от дипломатически грешки в период на обтегнати отношения между двете страни“, заяви журналистката от CNN Кайли Атууд.

Накратко, САЩ изглежда са решили да преговарят с Русия по приятелски начин, а не със санкции и ултиматуми. Това в Украйна, както показва споразумението между САЩ и Германия за „Северен поток-2“, може да се разглежда като ново предателство.

Но Вашингтон, казват експертите, се стреми, първо, да откъсне Русия от Китай, и второ, той се страхува от дестабилизация на отношенията с Русия, ако натискът върху нея продължи.

„Белият дом възприе по-малко агресивен подход към отношенията с Русия, без да ескалира напрежението или да застрашава потенциалното сътрудничество по общи въпроси като изменението на климата, контрола на въоръженията и киберсигурността. Байдън очаква от Русия стабилни и предсказуеми отношения, а не безкрайни търкания. В същото време САЩ насочват усилията си към възприеманата по-голямата заплаха – Китай. Освен това Белият дом смята, че в случай на напускане на Путин ситуацията ще бъде сложна за прогнозиране и не се знае в чии ръце ще попадне огромният руски арсенал от ядрени оръжия“, каза пред „Страна“ журналистът от Politico Нахал Туси.

„Мир с Русия на цената на Украйна“

Самият факт на началото на преговорите издига статута на Русия до нивото на САЩ, с които те са съгласни по редица въпроси, смятат експерти.

Освен това тези преговори може да включват въпроса за Украйна.

„Фактът на тайните преговори носи определени предизвикателства и заплахи за украинските власти“, казва политическият анализатор Руслан Бортник за „Страна“.

„И именно те могат да се договорят за нещо и по отношение на Украйна. Разбира се, тези преговори могат да действат като стабилизиращ фактор в отношенията между Запада и Русия и могат да доведат до прагматизиране и рационализиране на тези отношения. Може да доведе до възстановяване на някои от връзките, които бяха загубени след украинската криза през 2014 г. Но всичко това и самият факт на тези преговори подсказва, че украинският проблем се оставя настрана – в името на интересите, свързани с конкуренцията с Китай, световната търговия, противодействието на Covid-19 и националните интереси за укрепване на САЩ и Русия. Независимо как завършват тези преговори, с успех или с неуспех, самият преговорен формат ще продължи да работи поне до края на тази година. Шестте месеца, отредени от срещата Байдън-Путин в Женева, все още не са изминали. А самият факт на преговорите говори за категорична промяна в политическата реалност, в която съществува нашето политическо пространство, включително и Украйна. Той казва, че Западът се опитва да се отдалечи от конфронтация с Русия, разочарова се от възможността за смяна на режима вътре в Русия и се опитва да намери условия за студен мир, включително и с цената на Украйна, както показва ситуацията около „Северен поток-2“.

Източник: http://epicenter.bg//

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK