• нд. ное. 28th, 2021

Проф. Сербезова: Има опасност все по-малко аптеки да отпускат лекарства по НЗОК

Byking-of-net.com

ное. 2, 2021

Все още не може една електронна рецепта да се изпълни в две аптеки. Това заяви в „Тази сутрин“ по БТВ председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова.

Тя предупреди, че има опасност все по-малко аптеки да отпускат лекарства по НЗОК.

„Преди години тези лекарства бяха около 25% от оборота на една аптека, а сега – около 75%. Срещу 1,66 лв. Това е таксата, която взима фармацевтът от НЗОК. Бяхме изправени пред много трудности в доставките на тези лекарства“, заяви Сербезова.

По думите ѝ има дискриминационно отношение към фармацевтите у нас по време на пандемия. Причината – безплатните лекарства за пациентите, които се покриват от НЗОК. Според нея производителите имат добра печалба, но тази на аптеките не е променяна от години.

БФС настояват да се регламентира такса от 10 лв. за обслужване на COVID рецепта. „Ние сме на „първа линия“, независимо дали ни го признават, защото сме най-близко до пациентите“, уточни Сербезова и допълни, че всички медицински съсловия са получили подкрепа в пандемията, без фармацевтите.

„Не може да се изпълни една електронна рецепта в две аптеки. Има временен недостиг на някои лекарствени продукти – преди две седмици имаше недостиг на един продукт, сега той е наличен“, допълни тя.

Източник: http://epicenter.bg//

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK