• чт. дек. 9th, 2021

Проф. Герджиков: Разделителните линии трябва да останат встрани, за да се състави правителство

Byking-of-net.com

ное. 2, 2021

izbori_2021_v21_21

Време е политиците да припознаят образованието, науката и културата като най-важните стратегически области – така, както винаги ги е възприемало и българското общество.

Това заяви пред граждани в Перник кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков.

Според него е необходим ясен план за адекватно финансиране на тези сфери и надпартийно обединение в бъдещия парламент около този приоритет.

На събитието присъства и водачът на листата на ГЕРБ-СДС в Перник Кирил Ананиев, както и евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Александър Йорданов.

„Политическата криза доведе до там, че не успяхме да се справим с другите кризи – икономическата, ценовата, здравната, сега и образователната. Затова и ние искаме да предложим обединени на всички български граждани около няколко приоритета. Ние говорим за национален интерес и национално достойнство във външната политика, за образование, за върховенство на правото, за боеспособна армия, за енергетика“, обяви проф. Герджиков пред гражданите на Перник.

banner

„Най-спешният проблем е как да излезем от образователната криза, в която влязохме заради здравната криза. Правителството не ни подготви както за четвъртата вълна, така и за това, че ще се изисква зелен сертификат“, подчерта той.

По думите му в момента се имитира образование, за да не стоят децата вкъщи или обратното, затварят се вкъщи, като се твърди, че онлайн обучението е същото като присъственото.

„Пътят за излизане от здравната криза е лекарите да свършат своята работа, учителите да свършат своята работа и всеки български гражданин да направи каквото може, за излизане от кризата, което правителството очевидно не успя в тази задача“, продължи кандидат-президентът, подкрепен от ГЕРБ.

„Да, важен е достъпът на хората до моловете, важно е всички бизнеси да работят, икономиката да функционира във възможно най- висока степен в сегашната здравна криза, при условията на ясни мерки за запазването на живота и здравето на хората. Щетите за бизнеса могат да бъдат компенсирани с правилна политика, отпускане на финансови средства от държавата и данъчни облекчения. Училищата и университетите обаче не са молове. Трудно могат да бъдат компенсирани щетите от продължителното отсъствие на нормален образователен процес, и техните последици ще усещаме дълго, след като икономиката на страната се възстанови от кризата“, заяви още проф. Герджиков.

Кандидатът за президент припомни, че вчера с кандидатът за вицепрезидент Невяна Митева са отбелязали Деня на народните будители със среща с ректори на университети и директори на научни институти на БАН, преподаватели, изследователи, училищни директори и учители, интелектуалци, общественици и синдикалисти, творци от областта на изкуството и културата. Той посочи също, че след вдъхновяваща и стимулираща дискусия за развитието на образованието, науката, културата и духовността са достигнали до важни изводи.

„Най-важният от тях е, че качественото образование трябва да се превърне в национален приоритет. За тази цел е необходимо надпартийно обединение около стратегия за развитието на образованието и консенсус за процента от БВП, който ще се отделя за образование и наука“, заяви кандидатът за президент.

„Визионерските изказванията на участниците, които са най- известните експерти в областта на образованието, науката и културата, бяха в силен контраст с безпомощността на настоящото правителство да се справи с образователната криза, причинена от пандемията. След като от 20 месеца няма нормален образователен процес нито в училищата, нито в университетите, сега стигнахме до пълното им затваряне. Това разбира се засяга и университетската автономия, защото от началото на пандемията университетите взимат разумни и балансирани решения за учебния процес и нямат нужда от забрани, предписани от хора, които не познават спецификата на отделните професионални направления“, смята проф. Герджиков.

Проф. Герджиков е категоричен, че разделителните линии трябва да останат встрани, за да може да се състави редовно правителство. „Ако бъда избран за президент, ще има работещ парламент и редовно правителство“, завърши проф. Анастас Герджиков.

Кирил Ананиев обяви, че трябва да се завърши процесът, който ще превърне Перник и Пернишка област в самостоятелна икономическа единица. Той се обърна към проф. Герджиков и заяви, че разчита на него да се решат всички трудни задачи, за да се осигурят най-добри условия на живот на жителите на Пернишка област.

„Проф. Герджиков е изключителен професионалист. Той обича да събира хората, не обича да ги разделя. Търси компромисите в името на доброто. Той е компетентен не само в образованието и науката, познава проблемите на всички публични сектори и има капацитета да помага на изпълнителната власт и всички неправителствени организации“, каза още Кирил Ананиев.

„В началото на демокрацията стана популярен един израз, не съм го измислил аз, но се отнасяше за мен: „Каквото каже Александър Йорданов, това става.“ И ето казвам тук в Перник: „Уважаеми, г-н президент, уважаеми г-н министър“. Щом казвам президент и министър, значи така ще бъде“, обяви пред жителите на Перник Александър Йорданов.

„България е в криза. Вината за кризата е на президента Румен Радев и неговите две служебни правителства, в едното от които беше назначен един измамник за министър. Необходима е промяна. Каква по-голяма промяна може да има в България, от това да изберем нов президент на страната“, каза още той.

По думите му некадърността на сегашните управляващи е направила така, че да сме на първо място в света по смъртност от коронавируса.

„На България й е необходим животоспасяващ президент и животоспасяващо правителство“, отсече евродепутатът. Той добави, че такъв достоен президент ще бъде проф. Анастас Герджиков.

„Президентът Радев и т.нар. партии на промяната възродиха агресията, хаоса и омразата в живота на българите. С всеки изминал ден става ясно, че без ГЕРБ и СДС не може да има успешно и нормално правителство на България, не може да има и преодоляване на кризата“, завърши евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

„Тези, които от месеци наред излъчват грозота и омраза, трябва незабавно да си отидат от българския политически живот“, заключи Александър Йорданов, който призова на 14 ноември да се гласува за проф. Герджиков и полк. Невяна Митева за президент и вицепрезидент, както и за коалицията ГЕРБ-СДС за парламентарните избори.

„Всяко друго гласуване на 14 ноември би означавало още много криза в България, още по-голям ръст на цените, но което е и най-страшното, още и още смърт. Нека да бъдем отговорни. Нека да бъдем разумни. Нека да изберем спасението на България“, завърши емоционално евродепутатът.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK