• чт. дек. 9th, 2021

Проф. Владимир Чуков: Русия се страхува от военни бази на САЩ в България и Румъния заради Крим

Byking-of-net.com

ное. 2, 2021

Нови бази на САЩ в България и Румъния заедно с Истанбулския канал биха били прелом за присъствието на НАТО в Черно море, което е сериозен натиск върху Русия по отношение на Кримския полуостров. Това каза в предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ проф. Владимир Чуков, експерт по международни отношения.

Той коментира изказването на външния министър на Русия Сергей Лавров, че САЩ активно подтикват Балканите към конфронтационна политика.

„Русия не иска да приеме две исторически дати за България и Румъния – 2004 и 2007 година. Ако погледнете руската политика към съседния Близкоизточен регион и Балканския, генезисът е един и същ. Но в Близкия изток директно става въпрос за подялба на територии, подялба на зони за влияние и директна военна интервенция. Тук това няма как да стане, но желанието си остава. Русия има ясна тактическа визия. В Близкия изток те имат партньор, това е Турция. Путин и Ердоган се договориха за сметка на кюрдите и САЩ. В същото време в нашия регион те имат един бастион – Сърбия, около която пилотират всички руски интереси, било по посока на Западните Балкани, РСМ или Косово. Реално политиката за поддържане на руското влияние е една и съща“, подчерта експертът.

И ако в Близкия изток имаше директна военна интервенция, тук са вербалните нападки и дезинформацията, допълни проф. Владимир Чуков. Според него това е част от външната политика на Русия спрямо Източна Европа, която попада в по-далечната зона за влияние, от която обаче нямат намерение да се отказват.

„България и Румъния играят много специална роля за Русия не само като държави, които продължават да таксуват като най-верните бивши сателити, но и като държави, които географски се намират най-близо до тяхната ахилесова пета – Кримския полуостров, чувствителна тема и за Запада, и за САЩ. В развитието на събитията се включва и Турция, която е член на НАТО, т.е. съюзник на САЩ, но и много добър партньор на Русия. А Русия демонстрира изключително голяма неприязън към координационния център, който НАТО реши да изгради във Варна“, припомни проф. Владимир Чуков.

banner

Има желание за ерозия, за противопоставяне на концепцията, която се прилага по отношение на Западните Балкани, респективно България и Румъния да бъдат генератор на тези интереси, подчерта проф. Владимир Чуков.

Онези държави, които ясно заявиха своето проевропейско желание и станаха членове на НАТО, няма как да не се сблъскат със Сърбия и нейния откровено проруски национализъм, коментира той.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK