• ср. дек. 1st, 2021

Кацаров: Ситуацията е критична, изправени сме пред огромна заплаха. Моля ви, ВАКСИНИРАЙТЕ СЕ!

Byking-of-net.com

ное. 2, 2021

Ситуацията е критична, изправени сме пред една огромна заплаха и за това е нужно общо действие.

Това каза министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров на среща с представители на съсловните организации Български лекарски съюз, Български зъболекарски съюз, Български фармацевтичен съюз и Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи, както и на национално представителните пациентски организации, предаде Агенция „Фокус“.

„Искаме да изразим общата си загриженост и да отправим призив към целия наш народ от името на всички хора, които са ангажирани в здравната система. Може да сме имали различия по някои въпроси, но по отношение на COVID и начина, по който да можем да се справим, нямаме различия. Искаме нашето общо послание да стигне до всички хора в страната. Ситуацията е критична. Изправени сме пред една огромна заплаха и за това е нужно общо действие. С нашето събиране днес и общата ни позиция искаме да отправим призив за единодействие и национална мобилизация“, посочи Кацаров.

35 000 медицински сестри не достигат в системата, защото възрастните колеги се пенсионираха, а млади няма, каза Милка Василева, председател на Асоциацията на специалистите по здравни грижи.

„Нашата организация още от март 2020 г. започна да изпраща призиви към българската общественост да се пазят. Особено последният етап на пандемията показа, че ситуацията е много трагична без професионалисти по здравни грижи. Обяснявахме да българските граждани, че трябва да спазват социална дистанция и трябва да се имунизират, защото това е доказателство на науката за по-лесно протичане на болестта и намаляване на смъртността. Не бяхме разбрани. Обърнахме внимание на нашите колеги, проведохме много научни обучения, за да можем да ги запознаем със смисъла от ваксинацията. Оказа се, че има ефект“, посочи Василева.

banner

„Около 45% от медицинските сестри в България са имунизирани, но те са малко и не достигат. 35 000 сестри не достигат в системата, защото възрастните колеги се пенсионираха, а млади няма. Пазете се, за да пазите и нас.

Здравната система трябва да оцелее, защото COVID е много страшно заболяване, но има и други заболявания и затова гражданите нямат равен достъп до здравеопазване в момента. Мисията на специалистите по здравни грижи е да пазим здравето на хората и да лекуваме.

Ваксинирайте се, спазвайте социална дистанция, бъдете отговорни към себе си, за да оцелеем в това време разделно“, допълни тя.

Д-р Николай Шарков е категоричен – „Единственото нещо, което може да ни защити, е ваксинацията“. Председателят на Българския зъболекарски съюз с огорчение каза, че има специалисти, които излъчва грешни послания за коронавируса.

Загубихме много светли личности, благодарение на COVID-19 и на грешните послания, каза той.

„Положението всички знаем какво е в момента. Моментната картина е тежка. Мислих за моя живот, за живота на близките, любимите, на живота на 10 000 лекари по дентална медицина в България. В момента най-важното е да достигнем тези стойности на ваксинация и да подходим по този начин, по който подхождат не само в Европа. Това, че над 40% лекари по дентална медицина са ваксинирани е добро, но не много, защото ние работим на първа линия. Работим над отверстието на входа на инфекцията и това го правим ежедневно и няма върнати пациенти“, посочи Шарков.

Пациентът не винаги е идентифициран. Единственото, което може да ни спаси, е ваксинацията. Забравихме всички други болести и ги сложихме на една страната. Водещото в момента, което води до летален изход, е COVID-19. Загубихме много светли личности, благодарение на инфекцията и на грешните послания. Това не може да продължава повече. Ние трябва да докоснем душата на хората и да ги убедим в правотата на предпазването“, допълни той.

Страхът се бори със знание. Това знание трябва да се представи от специалистите по един изключително достъпен начин. Тук не виждам Изпълнителната агенция по лекарствата, която трябва да влезе в ролята си. Има закъсняла кампания“, коментира на свой ред проф. Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз.

„Само апелът няма да свърши работа, трябва да имаме план да преборим този страх. Числата са категорични“, заяви тя.

Очаквайте подробности!

Източник: http://epicenter.bg//

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK