• ср. дек. 1st, 2021

Д-р Аспарух Илиев: Президентът и премиерът всеки ден активно да призовават за спазване на мерките

Byking-of-net.com

ное. 2, 2021

Д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн, коментира по БНР и във „Фейсбук“ тежката ситуация с пандемията в страната.

Статистиката е стряскаща и с всеки следващ ден става все по-притеснителна. Прави ми впечатление обаче, че в заведенията стриктно проверят за зелени сертификати, което е единствената мярка за бариера за заразата.

Хората с първа доза ваксина и със сертификат не са съвсем незаразни. Следващите седмици ще са много тежки и трябва да се прилагат всички мерки, за да се пречупи тази вълна. Трябва се носят маски от най-висок клас защита, да се спазва дистанция, хората да не се събират на едно място, защото ситуацията излиза извън контрол. Следващите две седмици са критични.

Аз лично съм на мнение, че държавата отдавна трябваше да се погрижи за безплатни по-скъпи маски за хората. Но молбата ми е да бъдем заедно и да се предпазим. Да спазваме мерките и да се ваксинираме, защото иначе няма да се преборим с тази вълна в момента.

Децата сега категорично не трябва да се връщат в училище. Ние трябва да запазим и децата, и възрастните. Ако има родители, които призовават за това, те или не познават ситуацията или пък са използвани от злонамерени политически актьори.

banner

На тези, които не вярват, че положението е сериозно и очакват, че ако се разболеят, ще получат първокласна медицинска грижа – те и техните деца – искам да им кажа, че няма как да получат тази грижа, защото болниците са абсолютно претоварени. Така че, че тъжно ми е да го кажа, но много от тези хора са жертви и превърнати в „пушечно месо“ от определени според мен сили, които изискват спешна намеса на прокуратурата.

И молбата ми е към прокуратурата – крайно време е да се вземат мерки да се задейства, не да бъде проформа тя и да седи и да гледа отстрани…

Политици у нас грубо и грозно злоупотребяват с кризата и пандемията. Ситуацията в болниците е ужасяваща. Необходим е поне краткотраен локдаун.

Всеки ден премиерът и президентът трябва да са пред медиите и активно да призоват за спазване на мерките, не да се съобразяват, че сме пред избори, да поискаме помощ от ЕС, защото иначе поведението им е абсолютно безотговорно.

Призовавам някои от лекарите да не измислят нова наука, да не объркват пациентите си, да не правят собствени интерпретации за ваксините, а да се доверят на науката и да препоръчат ваксини на всички свои пациенти – няма противопоказания на ваксините към никакви хронични заболявания.

Призовавам премиера Янев и президента Радев, председателя на Българския лекарски съюз д-р Маджаров, министър Кацаров, всички съсловни организации, лекари и учители – забравете избори, интереси и дребни сметки – намираме се в състояние на драматична криза, заплашваща националната сигурност.

Обръщам се и към главния прокурор Гешев – свършете си работата и потърсете незабавно отговорност от всички политически и публични лица, които разпространяват фалшиви новини и саботират умишлено и злонамерено от месеци справянето с Ковид кризата. За последните 3 дни са починали повече от 400 души. Това е национално бедствие. Свършете си работата!

Източник: http://epicenter.bg//

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK