• чт. дек. 9th, 2021

Трима агенти на ДС в листите на „Продължаваме промяната“

Byking-of-net.com

ное. 1, 2021

Трима агенти на ДС в листите на „Продължаваме промяната“

Единият е продължил в службите и след 1990 г., на друг досието е унищожено
Двама сътрудници на бившите служби в листите на „Продължаваме промяната“ освети Комисията по досиетата в проверката на кандидатите за депутати в 47-ото Народно събрание на предстоящите изборите на 14 ноември.

Ерджан Ахмед Ахмед от Провадия, втори в листата на ПП за Силистра, е бил вербуван за агент за военното контраразузнаване с от кап. Братован Георгиев Йорданов на 13.02.1985 г., регистриран е на 27.02.1985 г. с псевдоним „Деян“. Ръководили са го кап. Йорданов и полк. Кр. Драганов.

В архивите са запазени собственоръчно написана и подписана декларация за сътрудничество – обещание, рег. бланка, документи от ръководили го щатни служители, съдържащи се в дело ІА-3688 (Вн) МФ; рег. дневник; картони обр. 4 – 5 бр. и обр. 6; протокол рег. № КА-92/27.03.1990 г. за унищожаване на дело ІА-3688 (Вн) (налично), протокол рег. № КА-95/27.03.1990 г. за унищожаване на дело ІР-2209 (Вн).

Снет е от действащия оперативен отчет през 1987 г.

banner

Васил Иванов Събев от Дулово, трети в листата на ПП за Силистра е бил вербуван на 25.11.1981 г. от ОУ на МВР-Силистра – ДС по линия на управление ІІ Регистриран е на 03.12.1981 г. като агент „Аспарух“. Ръководил го е о. р. Георги Атанасов.

Запазените документи за него са рег. дневник; картони обр. 4 – 5 бр. и обр. 6; писмо вх. № 2312/23.05.1990 г. за унищожаване с протокол № 24/20.03.1990 г. делата на аг. „Аспарух“

Снет е от действащия оперативен отчет през 1990 г.

Тома Михайлов Томов от Сливен, 11-ти в листата на „Продължаваме промяната“ за Варна, е бил вербуван за секретен сътрудник на Разузнавателното управление на Генералния щаб с псревдоним „Хитов“ от м-р Иван Марков Карпузанов на 06.04.1988 г. Ръководил го е кап. Дойчин Петров Бояджиев. Запазените документи от досието му са собственоръчно написана и подписана декларация за сътрудничество, собственоръчно написани агентурни сведения, разходни документи, отчетени от щатен служител, документи от ръководили го щатни служители, съдържащи се в дело № 21653; картони обр. 1 – 2 бр., обр. 2 и обр. 9

Комисията по досиетата разполага с данни в наличните документи, удостоверяващи принадлежност на Тома Михайлов Томов към службите и след 1990 г.

Общо 57 сътрудници на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА са издигнати за народни представители в листите на 18 партии и коалиции на предстоящите предсрочни парламентарни избори за 47-мо Народно събрание.

Това стана ясно днес, след като Комисията по досиетата огласи проверката на лицата, регистрирани от районните избирателни комисии за предстоящия парламентарен вот на 14 ноември т. г. (решение №2-1999 от 1 ноември 2021 г.).

Проверката е обхванала общо 2065 кандидати за депутати. На проверка не подлежат 3045 кандидати, които към юли 1991 г., когато официално е закрита ДС, не са били навършили пълнолетие и не са могли да бъдат вербувани.

БСП запазва първо място по брой на издигнати сътрудници, следвана от ДПС, коалиция „Патриотичен фронт“ и „Русофили за възраждане на Отечеството“.

Новината от проверката е, че и новите политически играчи Кирил Петков и Асен Василев чрез коалицията „Продължаваме промяната“, на които социологическите проучвания твърдо им отреждат влизане в парламента, са издигнали сътрудници на тоталитарните комунистически служби в листите си.

Двамата бивши министри във втория служебен кабинет на президента Румен Радев имаха претенцията да се определят като носители на морал и почтеност, но очевидно не са направили разграничение от хора с принадлежност към репресивния апарат на БКП, служил на една тоталитарна власт.

Претендиращи да са десни коалиции „ГЕРБ-СДС“ и Национално обединение на десницата (Консервативно обединение на десницата на Петър Москов и партия „Републиканци за България“ на Цветан Цветанов) също са допуснали агенти в листите си.

Такива имат и партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ и коалицията „Изправи се БГ! Ние идваме“.

Единствената политическа структура със сигурно присъствие в новия парламент, която както и на предходните избори, така и сега не е допуснала агенти в листите си, е „Демократична България“.

Комисията по досиетата е проверила 2 065 кандидати за депутати в 47-ото Народно събрание от общо 5089.

Останалите 3024 не подлежат на проверка, защото не са били пълнолетни при закриването на бившата Държавна сигурност.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK