• вт. ное. 30th, 2021

Слави Василев: Ще излезем от всички други кризи, ако се реши политическата

Byking-of-net.com

ное. 1, 2021

„България би могла да излезе от всички други кризи, ако реши политическата, защото тя касае всички други аспекти на нашия живот“. Това мнение изказа пред БНР политологът Слави Василев.

Според него решението на Конституционния съд за неконституционност на указа за назначаване на Кирил Петков за министър в служебното правителство няма да навреди на образа на президента и няма да се отрази на предизборната му кампания.

„Ако 47 парламент се провали отново в съставяне на мнозинство, това ще отвори прозорец за необходимия дебат за промяна на политическата система, защото парламентаризмът не създава устойчиви решения за народа, а устойчиви решения за партиите, които правят мнозинство. Би трябвало да се замислим дали отговорността, която произтича от Народното събрание е най-добрата. … Президентската република не означава авторитарен режим“, коментира Василев.

По думите на политолога парламентаризмът в България се е провалил:

„Хората, които влизат в НС, са функция на политико-олигархичната система, която вкарва в парламента пионки, а не личности. За да влязат личности, е необходимо те да носят отговорност пред избирателите, което означава мажоритарна избирателна система. Тя е един от начините българската политика да се промени“.

banner

Източник: http://epicenter.bg//

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK